Передплата 2024 ВЗ

"Перше, що вони роблять - міняють одну ненависну їм літеру, ту саму з крапкою вгорі"

  • 06.05.2022, 11:52
  • 1 552

У Маріуполі почали знищувати дороговкази українською мовою

"Перше, що вони роблять - міняють одну ненависну їм літеру, ту саму з крапкою вгорі"
"Перше, що вони роблять - міняють одну ненависну їм літеру, ту саму з крапкою вгорі"

російські окупаційні війська після того, як зруйнували Маріуполь, почали знищувати там вказівники з написами українською мовою та встановлювати замість них російськомовні. Про це заявили в Маріупольській міськраді, передає Главком.

«Зруйнували наше місто, вбили 20 тисяч людей, а тепер змінюють дороговкази. Люди зі своїми проблемами почекають. Тим часом у Маріуполі середньовіччя. Жителі без води, достатньої кількості їжі, медикаментів. Немає світла та нормального зв’язку», — повідомила влада Маріуполя.

Вказівники міняють і за межами Маріуполя, на окупованій території. Зокрема, біля селища Нікольське вивісили табличку з його старою назвою Володарське.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У мережі наголошують — дії окупантів свідчать про важливість української мови та топонімів

Андрій Смолій, блогер, політичний експерт

«Перше що роблять московити сьогодні на окупованих територіях, — це знищують мову, змінюють вивіски, палять українські книги, русифікують освітній процес. кремлівська вбивча машина завжди розуміла — перш за все потрібно стерти ідентичність, насадити чужий „язик“, підсадити на голку своєї псевдокультури, зробити людей носіями абсолютно іншого ментального генотипу. Це робилось під час совєцької окупації, Голодоморів, репресій. Це робиться зараз».

Вахтанг Кіпіані, журналіст, публіцист

«Вони вбили понад двадцять тисяч людей, кількасот тисяч позбавили дому, роботи, простих радостей. І перше, що вони роблять — міняють одну ненависну їм літеру, ту саму з крапкою вгорі. Так, це боляче бачити. Але за кожну таку крапку летять голови пушкіних, ватутіних, космодємьянскіх. Вони здобули одну нову літеру, а втратили десятки тисяч вулиць, сотні пам'ятників. І далі буде. Вони самі не залишили нам іншого виходу — звести російське в Україні до нуля».

Юлія Сливка, філолог, блогер, видавець

«росія завжди розуміла значення мови, але досі цього вперто не розуміють українці».

Читайте також: «Ми вирішили, що кожен з нас буде солдатом на мовному фронті…«

Схожі новини