Передплата 2024 «Добрий господар»

Прибрати символіку з щита "Батьківщини-матері": глава УІНП про остаточну декомунізацію

  • 05.05.2022, 15:15
  • 1 389

Прибрати серпи та молоти на мосту Патона та щиті скульптури "Батьківщина-мати", Арку дружби народів залишити на місці, але надати їй нового символізму

Прибрати символіку з щита "Батьківщини-матері": глава УІНП про остаточну декомунізацію
Прибрати символіку з щита "Батьківщини-матері": глава УІНП про остаточну декомунізацію

Про це глава Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович розповів у інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Щодо пам'ятника Ватутіну в Маріїнському парку, то я не вважаю, що потрібно негайно руйнувати надгробок. Але для міста це знак, що треба якнайшвидше розв'язувати питання ексгумації та цивілізованого перенесення останків бойового генерала, який боровся з нацизмом у Другій світовій війні, на військовий Лук'янівський цвинтар, — сказав він. — І не забуваймо, Ватутін брав активну участь у війні проти армії УНР на початку століття».

За словами Дробовича, раніше через перемовника в Чехії тривала комунікація з нащадками Ватутіна про перенесення могили, але потім вони припинили виходити на зв'язок.

Щодо демонтажу радянської символіки на щиті монумента «Батьківщина-мати», то, за словами Дробовича, найпростіший, найбезпечніший і найдешевший проєкт — це залишити чистий щит.

Глава УІНП зазначив, що щодо символіки на мосту Патона вже спілкувався з владою міста раніше й навіть був готовий власним коштом демонтувати та привезти до музею ці серпи та молоти, але є бюрократичні труднощі.

Арку дружби народів, за словами Дробовича, слід залишити та перепризначити її символічний зміст.

Також, на його думку, можна оголосити міжнародний конкурс на ще цікавішу ідею переосмислення монумента.

Читайте також: Докінчити декомунізацію

Фото: 24 канал

Схожі новини