Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині пропагують профілактичні щеплення від інфекційних недуг

Особливо закликають щепитися переселенцям, бо вони найбільш вразлива група

З 24 квітня стартує Всесвітній тиждень імунізації. Мета — щоб весь світ звернув увагу на захист від інфекційних хвороб через профілактичні щеплення. В Україні безкоштовно можна отримати вакцину від одинадцяти інфекційних хвороб, зокрема — дифтерії, кору, краснухи, а також від коронавірусу.

Щеплення особливо актуальне в період війни, коли потрібно тримати здоров'я під контролем. Раз на десять років кожен має вакцинуватися від дифтерії та правця.

Про це повідомила на брифінгу керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка з епідеміології при департаменті охорони здоров’я Львівської обласної військової адміністрації Наталія Іванченко.

«Зараз нікому не потрібно хворіти, — наголошує пані Іванченко. — Насамперед в період війни треба усім захиститися від правця. Бо найменший поріз чи опік може привезти до цього захворювання, а 50% таких хворих мають небезпеку не одужати… Якщо є змога захиститися від інфекційних хвороб, то варто скористатися нагодою. Особливо це важливо для внутрішньо переміщених людей. Бо вони зазвичай мешкають у великих приміщеннях (школи, садочки, спортивні зали), де одночасно перебуває багато людей. Вони можуть бути носіями інфекційних хвороб, хоча явних зовнішніх ознак не мають. Насамперед їм потрібно згадати, яка в них є вакцинація, і яких щеплень бракує. Якщо не можна знайти в електронних базах даних про історію вакцинації, то така людина вважається не вакцинованою і їй пропонують вакцинацію».

Наталія Іванченко каже, зараз лікарі працюють за такою схемою. Хто звернувся на прийом, шукає історію щеплень. Якщо чогось бракує — відправляють щепитися. Це стосується і дітей, і дорослих.

Про ситуацію з коронавірусом

Наталія Іванченко закликає щепитися бустерною дозою від коронавірусу, аби мати надійний захист від хвороби. Щодня від коронавірусу вакцинують по 90−150 осіб серед переселенців. Усі ковідні вакцини на Львівщині є. Коронавірус не зник: бувають дні, коли в лікарні госпіталізують 12 хворих, буває, що 58 осіб… Також є летальні випадки… Хоча масковий режим відійшов на другий план, але Наталія Іванченко рекомендує під час Великодніх Богослужінь в церкві бути в масці. На Великодні свята кількість хворих на коронавірус може збільшитися.

Про роботу медичної галузі в умовах війни

«Медична галузь Львівської області продовжує працювати за умовами воєнного стану в державі. Можливості для отримання медичної допомоги не обмежені. Зокрема, працюють усі сімейні лікарі. Тимчасово переселені особи теж можуть звернутися по допомогу до найближчої поліклініки чи амбулаторії. Стаціонарні заклади працюють без обмежень», — наголосив на брифінгу директор департаменту охорони здоров’я Львівської обласної військової адміністрації Орест Чемерис.

Читайте також: «З початку воєнного стану ми ні на день не зупиняли процес вакцинації.»: Олег Когут

Схожі новини