Передплата 2024 «Добра кухня»

«Посівна кампанія на Львівщині буде врятована»: Тетяна Гетьман

А на підтримку тваринництва регіону виділено по 2,5 тисячі гривень на одну корову

«Посівна кампанія на Львівщині буде врятована»: Тетяна Гетьман
«Посівна кампанія на Львівщині буде врятована»: Тетяна Гетьман

Уряд прийняв нову програму на підтримку сільгоспвиробників, щоб в умовах війни врятувати посівну кампанію. Буде підтримано дрібних фермерів, які готові засівати поля. Крім коштів обласного бюджету, передбачена товарна допомога від міжнародних донорських організацій. Львівщина уже отримала від закордонних партнерів 95 тонн посадкової картоплі — це елітний сорт. Картоплю роздали фермерським господарствам області для садіння.

Про це повідомив на брифінгу заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Віталій Загайний.

«Посівна кампанія на Львівщині буде врятована. Також регіональну програму підтримки сільського виробника затверджено і на рівні Львівської області, — заявила на брифінгу директорка департаменту агропромислового комплексу Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман. — Це важливо, оскільки деякі південні регіони через війну не зможуть провести посівну кампанію. Підтримка аграріїв Львівщини допоможе частково компенсувати ці втрати. Програма передбачає пільгові кредити: щоб провести посівну та не зменшити поголів’я корів у своїх господарствах. Що це дає? Засіяли цього року більше площі, а також забезпечили робочими місцями, зокрема і тих людей, які сюди приїхали — переселенців. За останні два роки аграрії області взяли кредитів на 800 млн грн. Тепер ми виділили аграріям 3,5 млн грн — на відшкодування відсотків за кредити. Плюс 10 мільйонів виділимо на обігові витрати фермерів та півмільйона на капітальні видатки. 50% за насіння та овочеві культури ми теж будемо аграріям відшкодовувати — у межах 50 тисяч гривень».

За словами чиновниці, 8 мільйонів буде виділено як дотацію для підтримки керівництва. У ЛОВА порахували, що на одну корову доведеться виділити фермеру 2,5 тисячі гривень. «Чому ми зробили акцент саме на цей напрямок? — уточнює Тетяна Гетьман. — Бо Львівщина є лідером в Україні за кількістю фермерських господарств, де тримають корів (господарства були створені за останні два роки). Щоб фермери не скорочували поголів’я, ми їх підтримали».

Читайте також: Підприємства-«біженці»

Схожі новини