Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Фермери шукають на сайті оголошень OLX трактори, культиватори і сівалки

Техніку готові купувати на умовах кредиту або розтермінування платежу. Ринки її виробництва - у зоні воєнної окупації

Фермери шукають на сайті оголошень OLX трактори, культиватори і сівалки
Фермери шукають на сайті оголошень OLX трактори, культиватори і сівалки

Попри воєнний стан і окупацію частини регіонів України, де зазвичай вирощують культури, посівну кампанію розпочали у 21 регіоні України. Цього року в уряді сподіваються засіяти 6 млн га земель.

На сайті безкоштовних оголошень OLX фермери шукають техніку для роботи:

  • трактори — 452 тис. пошуків упродовж березня;
  • мінітрактори — 161 тис. пошуків;
  • культиватори — 77 тис. пошуків;
  • комбайни — 9191 тис.,
  • сівалки — понад 70 тисяч.

Про це повідомила «ВЗ» менеджер OLX Україна Ольга Дзюба.

«Додатково в онлайні шукають деталі до тракторів (11,4 тис. пошуків), а також борони — знаряддя для розпушування землі (2,7 тис. пошуків)», — наголошує Ольга Дзюба.

Про ціну техніки для посівної кампанії

Щоб підтримати фермерів у скрутний час, каже пані Ольга, державні банки України запустили програму пільгових кредитів — під нуль відсотків.

«Ці кошти допоможуть подбати про необхідні ресурси, — продовжує розмову Ольга Дзюба. — Наприклад, закупити обладнання і техніку. На сайтах продажу техніки — 11,5 тисяч пропозицій сільськогосподарського транспорту та деталей. Середня вартість трактора — 83 600 грн, комбайн коштує, в середньому, 265 500 грн, за мінітрактор просять близько 97 000 грн, а за мотокультиватор — 25 000 грн. При цьому популярними умовами придбання сільгосптехніки, за кількістю відгуків на одне оголошення у березні, є кредит та розтермінування».

Про брак запчастин до техніки

Як сказала у коментарі «ВЗ» співвласниця аграрного господарства у Львівській області Тетяна Шматко, одна з проблем посівної кампанії — брак техніки та запчастин, бо ще торік ніхто не очікував війни.

«Господарства не мають резервів техніки для обробки землі, бо для посівів власних потреб їм вистачало старих запасів, — наголошує пані Тетяна. — Є два варіанти. Обходитися тим, що маємо, але довше будемо працювати, хоча мали б встигнути… Або закуповувати за кордоном додаткові трактори, а це нині логістично складно».

«Велика кількість запчастин до польової техніки в Україні вироблялась у Мелітополі, Маріуполі, Харкові, — додав експерт з аграрних питань Віктор Губрій. — Тому зіштовхуємося із дефіцитом, особливо для тракторів МТЗ, Т-150, КАМАЗів, МАЗів. Навіть часто немає запчастин для МАНів і ДАФів, а ті, що є, подорожчали практично удвічі».

Читайте також: На Львівщині посівні площі збільшують завдяки вільним сільськогосподарським ділянкам

Фото ілюстративне з сайту pexels

Схожі новини