Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові відкрили клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку

  • 15.02.2022, 14:45
  • 592

У Львові відкрили першу у Західній Україні клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку

У Львові відкрили клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку
У Львові відкрили клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі сьогодні відкрили «Клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку».

Це перша та єдина у Західній Україні клініка, у якій робитимуть трансплантацію кісткового мозку у дітей.

«За попередніми розрахунками, щороку щонайменше 200 дітей та підлітків в Україні потребують трансплантації кісткового мозку (аутологічної, алогенної). З них приблизно 50−75 — мешканці Західного регіону та 15−20 — Львівщини.
ЗУСДМЦ включено у пілотний проєкт з трансплантації МОЗ, який передбачає фінансування трансплантації хворих за державні кошти. Орієнтовна вартість від 2 до 2,5 млн грн, в залежності від типу трансплантації. За кордоном такі операції коштують вдвічі більше. Команда наших спеціалістів забезпечить повний цикл онкологічного лікування та трансплантації кісткового мозку: від діагнозу до повного одужання. Медикаментозне забезпечення заплановане у межах державної програми закупівлі лікарських засобів та виробів медичного призначення за напрямом „дитяча онкологія та онкогематологія“. Відтепер ми виводимо можливість порятунку онкохворої дитини в Україні на новий рівень», — зазначив директор лікарні Андрій Синюта.

Можливості для трансплантаційного лікування реалізували в партнерстві з благодійним фондом «Запорука» та за фінансової підтримки фундації головного спонсора Fondazione Rosa Pristina (Італія), фонду Soleterre (Італія) і Львівської обласної ради, а також БФ «Із Янголом на плечі», які сприяли будівництву Кріобанку.

Вартість проєкту — понад 40 млн грн.

На реалізацію проєкту також виділено 23 млн грн, 14, 6 млн грн з державного бюджету і понад 8 млн грн з обласного бюджету. За ці кошти завершено реконструкцію відділення трансплантації кісткового мозку, встановлено кисневу станцію для 80% потреб ЗУСДМЦ, закуплено обладнання для проведення трансплантації та діагностики ускладнень: мобільний рентгенограф, сканер ультразвуковий діагностичний апарат, апарати ШВЛ, інфузомати, функціональні ліжка та каталки, кардіомонітори та приліжкові монітори пацієнта, аспіратори, дефібрилятор, станція для інфузій.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак висловила слова подяки благодійникам та колективу лікарні, а також усім, хто долучився до реалізації проєкту.

«Це унікальний та сучасний центр допомоги дітям на Західній Україні. Радію, що маленькі пацієнти, які потребують трансплантації, отримали нові можливості для лікування, а сама операція більше не буде фінансовим тягарем для сімей важкохворих дітей. Для Львівської обласної ради медицина є пріоритетним напрямом, і ми крок за кроком будемо підтримувати ті проєкти, які підвищують якість медичних послуг та покликані рятувати життя і здоров’я мешканцям Львівщини», - наголосила Ірина Гримак.

«Сьогодні справді історична подія. Це приклад того, як можуть об’єднатися у спільних зусиллях влада, міжнародні організації та спеціалісти-медики. Переконаний, сюди зможуть приїжджати діти не лише з усієї України, а й з-за кордону. Я бачу, як горять очі у фахівців цієї медичної установи, які готові з великим натхненням взятися за порятунок наших дітей», — зазначив заступник голови облради Юрій Холод.

Перша трансплантація запланована у 2022 році. У клініці можуть виконувати понад 10 операцій на рік.

Довідково:

КНП ЛОР «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" — один з провідних дитячих медичних закладів України, який надає високоспеціалізовану медичну допомогу дітям Львівської області та Західного регіону України.
Центр став найпотужнішим із регіональних закладів України з дитячої онкології та гематології завдяки реалізації стратегії розвитку онкологічної служби протягом 2014−2021 рр.
Щорічно понад 200 дітей з усіх областей України отримують тут онкологічне лікування.

Читайте також: Завдяки Ізраїлю трансплантація органів буде простішою

Фото Львівської облради

Схожі новини