Передплата 2024 ВЗ

Реставрують ратушу, де вчилися Шашкевич і Лепкий

Незважаючи на зиму, триває реконструкція Бережанської ратуші - пам'ятки архітектури ХІХ століття, яка є одним із символів цього старовинного міста над Золотою Липою і входить до комплексу Державного історико-архітектурного заповідника (ДІАЗ)

Реставрують ратушу, де вчилися Шашкевич і Лепкий
Реставрують ратушу, де вчилися Шашкевич і Лепкий

У ратуші, де колись була гімназія, навчалися відомий галицький просвітитель Маркіян Шашкевич і письменник Богдан Лепкий, а нині тут розташовані чотири музеї.

Минулої п'ятниці на об'єкт привезли велику фуру дерев'яних брусів, з яких монтуватимуть новий дах. Бережанці зацікавлено спостерігають за оновленням легендарної пам'ятки. Крім столичних спеціалістів, до реконструкції залучено місцевих майстрів.

— Під частиною будівлі вже виконано гідроізоляцію фундаментів, відведено дощові води, — розповів кореспондентові «Високого Замку» директор ДІАЗу Василь Зорик. — Розпочато роботи з реставрації даху, встановлено риштування довкола годинникової вежі, незабаром її перекриватимуть, замінять покрівлю і конструкцію маківки. Реставратори також полагодять зламаний під час буревію у 2004 році флюгер із зображенням Юрія-змієборця. Під час реконструкції фахівці виявили нові проблеми, тож доведеться додатково зміцнювати стіни, а місцями — підсилювати фундамент ратуші.

— Погодні умови не дозволяють працювати кожного дня — з цих причин не встигли освоїти раніше виділені кошти, — каже Василь Зорик. — Але ми раді, що справу, до якої раніше ніяк не могли взятися, розпочато, реконструкція триває. Якщо буде підтверджено фінансування, її виконають так, як і запланували.

Бережанці сподіваються, що з часом держава виділить кошти на відновлення в їхньому місті іншої унікальної пам'ятки історії та архітектури — замку Синявських.

Читайте також: 2021-й у Львові — у фактах і цифрах

Фото автора і Василя ЗОРИКА

На фото: Бережанська ратуша у риштуваннях. Фрагменти робіт з реконструкції пам'ятки.

Схожі новини