Передплата 2024 «Добрий господар»

Джефф Безос вклав три мільярди доларів у розробку "таблетки безсмертя"

  • 23.01.2022, 19:45
  • 1 311

Американський мільярдер та засновник компанії Amazon Джефф Безос інвестував 3 мільярди доларів у стартап Altos Labs, який займається створенням лікарського препарату, покликаного перемогти старіння та смерть

Джефф Безос вклав три мільярди доларів у розробку "таблетки безсмертя"
Джефф Безос вклав три мільярди доларів у розробку "таблетки безсмертя"

Про це повідомляє інтернет-видання The Conversation.

У планах проєкту — розробити біологічну технологію відновлення здоров'я клітин, їх стійкості до хвороб, що ведуть до старіння організму і навіть до інвалідності.

Створити «ліки проти смерті» вчені планують завдяки процесу перепрограмування клітин, а саме їх повернення в стан стовбурових, тобто істотного омолодження клітин після того, як вони дозріли. Теоретично клітини могли б відновлювати тіло в міру його старіння і навіть лікувати вікові захворювання, такі як недоумство.

Керівником проєкту став колишній головний науковий співробітник британської фармацевтичної компанії GlaxoSmithKline — доктор медицини Хел Беррон. До ради директорів Altos Labs увійшли лауреати Нобелівської премії з хімії Дженніфер Дудна (2020, генна інженерія) та Франсес Арнольд (2018, застосування ензимів). Співголовами ради стали доктори медицини Ханс Бішоп та Рік Клаузнер.

Спочатку Altos Labs базуватиметься у Сан-Франциско та Сан-Дієго, а також у британському Кембриджі. Компанія планує співпрацювати з японськими фахівцями. Інститути науки займатимуться дослідженнями, а Інститут медицини — розробкою ліків.

«Старіння — це не просто зміна того, як ми почуваємося або виглядаємо. Це процес, що відбувається на клітинному рівні, — пише портал The Conservation. — У лабораторній чашці дорослі клітини діляться приблизно 50 разів, клітини новонародженого можуть ділитися 80 або 90 разів, клітини літньої людини діляться лише близько 20 разів».

Як зазначають фахівці, їхнє завдання полягає ще й у тому, щоб клітини могли еволюціонувати та не зберігатися в організмі надто довго, оскільки, зрештою, це може призвести до ракових перероджень клітин.

Про плани Безоса інвестувати у стартап Altos Labs стало відомо у вересні 2021 року.

Проте факт вкладення коштів та сума не уточнювалися. Лише повідомлялося, що компанія виплатить вченим річну зарплатню в один мільйон доларів.

Поки невідомо, чи виявиться проєкт успішним, але передбачається, що дослідники зможуть зробити нові відкриття у сфері боротьби зі старінням.

Читайте також: Якщо не безсмертя, то хоча б довголіття!

Фото з мережі

Схожі новини