Передплата 2024 ВЗ

Фрагменти керамічного посуду скіфського періоду знайшли у Луцьку (фото)

  • 23.01.2022, 20:30
  • 789

У центрі Луцька, на території знесеної у квітні 2021 року історичної садиби, волинські археологи знайшли фрагменти керамічного посуду, можливо, скіфських часів

Фрагменти керамічного посуду скіфського періоду знайшли у Луцьку (фото)
Фрагменти керамічного посуду скіфського періоду знайшли у Луцьку (фото)

Як повідомляє Укрінформ, про це розповів учасник Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАН України, науковий співробітник Охоронної археологічної служби Віктор Баюк у Фейсбуці.

За словами науковця, в останні дні 2021 року Волинська археологічна експедиція Охоронної археологічної служби України провела наукову експертизу в центральній частині Луцька по вулиці Ярощука, 12. На цій території раніше розміщувалася садиба періоду Волинського воєводства, знесена у квітні 2021 року.

Під час розкопок археологи виявили матеріали ранньомодерного, пізньосередньовічного та давньоруського часу, зокрема, керамічний посуд.

«Справжнім відкриттям стали фрагменти кераміки ранньозалізного часу, майстерно реставровані до цілих форм колегою Олексієм Войтюком. Знахідки імовірно належать до скіфського періоду, що датується серединою I тисячоліття до нашої ери», — повідомив Баюк.

За його словами, знайдений посуд — побутовий, адже якихось знаків, що могли б теоретично вказувати на культове призначення, немає. А люди, які ним користувалися, ймовірно, жили приблизно за 2400 років до будівництва садиби.

Читайте також: В Іспанії борсук викопав у печері понад 200 монет пізньої Римської імперії

Фото: Фейсбук/Віктор Баюк

Схожі новини