Передплата 2024 «Добрий господар»

Україні вистачить запасів газу на тиждень, якщо РФ нападе

  • 22.01.2022, 18:45
  • 891

У випадку вторгнення Росії Україна зможе забезпечувати газом населення і важливі інфраструктурні об'єкти протягом тижня. Такий розвиток подій ймовірний при припиненні транзиту або руйнуванні трубопроводів

Україні вистачить запасів газу на тиждень, якщо РФ нападе
Україні вистачить запасів газу на тиждень, якщо РФ нападе

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Як зазначають джерела агентства, у разі нападу Росії удари можуть бути нанесені по системі газопостачання України і транзитних трубопроводах. За словами співрозмовників видання, в цьому випадку можливість забезпечувати газом населення і важливі інфраструктурні об'єкти збережеться протягом 5−7 днів. Терміни залежать від погодних та інших умов.

Якщо Росія припинить транзит газу через Україну, не буде достатніх обсягів в підземних сховищах для підтримки тиску в трубопроводах і постачання блакитного палива споживачам. Відключення подачі газу промисловим підприємствам, вважають джерела видання, дозволить продовжити термін служби газотранспортної системи на кілька днів.

На думку співрозмовників агентства, теоретично Україна може імпортувати до 40 млн кубометрів газу з Європи. Однак такий варіант мало вірогідний через відсутність у європейських країн достатніх запасів і відсутність коштів на його закупівлю.

Заміна газу іншими видами енергії, наприклад електрикою, можлива лише частково, оскільки Україна використовує газ для виробництва електрики і не має достатніх запасів вугілля для своїх електростанцій.

Читайте також: Список аграрних компаній, яким нададуть «соціальний» газ, розширили

Фото: РБК Україна

Схожі новини