Передплата 2024 «Добра кухня»

18 років судилися через... бачок унітаза

Одну з найбільш незвичних справ, які довелося розглядати Верховному суду Італії, описало видання La Repubblica

18 років судилися через... бачок унітаза
18 років судилися через... бачок унітаза

Із 2003 року в італійському місті Ла Спеція тривала сусідська суперечка, яка стосувалася… бачка унітаза, встановленого в одній із квартир на тонкій стіні, що розділяє два помешкання.

Подружня пара, яка мешкає у тій кам'яниці, подала позов до місцевого суду, стверджуючи, що звук роботи бачка унітаза їхніх сусідів є «неприйнятним». Мовляв, мало того, що сусідський санітарно-технічний виріб встановлено у вбиральні, яка примикає до спальні позивачів, так іще й бачок розташований саме там, де у спальні узголів'я ліжка…

Роздратоване звуками унітазного бачка подружжя вимагало, аби суд змусив сусідів виплатити їм компенсацію — за постійне порушення спокою. Але суд першої інстанції цей позов відхилив.

Тоді позивачі оскаржили це рішення в Апеляційному суді Генуї. Ця інстанція наказала зробити експертний висновок. На його підставі Верховний суд Італії констатував: унітаз справді є джерелом шуму, який перевищує допустимі норми, адже бачок закріплено на дуже тонкій стіні. Частий шум, вирішив суд, порушує нічний і ранковий спокій позивачів, а також право на повагу до звичок повсякденного сімейного життя. А це право, нагадав суд, гарантує не лише конституція Італії, а й Європейська конвенція прав людини.

Тепер подружжя, яке зверталося до суду, нарешті одержить омріяну компенсацію за порушення свого спокою… Але, можливо, за 18 років цю проблему можна було вирішити у якийсь інший спосіб?..

Читайте також: У норвезькій армії бракує трусів і бюстгальтерів

Фото ілюстративне з сайту pexels

Схожі новини