Передплата 2024 «Добра кухня»

"Така посада у ЛМР запроваджується вперше"

Радниця Садового стала уповноваженою з питань гендерної рівності та протидії насильству. Оксана Рубай була депутаткою Львівської міської ради від “Самопомочі”

"Така посада у ЛМР запроваджується вперше"
"Така посада у ЛМР запроваджується вперше"

Голова Львівської ОТГ Андрій Садовий призначив уповноваженою з питань гендерної рівності та протидії насильству за ознакою статі у Львівській міській раді, її виконавчих органах, комунальних підприємствах, установах та організаціях Оксану Рубай.

«Посада уповноваженого з питань гендерної рівності та протидії насильству за ознакою статі у Львівській міській раді запроваджується вперше, — сказала у коментарі для „ВЗ“ Оксана Рубай. — Я залишаюся радницею міського голови, а це додаткові повноваження до моєї посади у мерії. Посада потрібна для того, щоб і мерія, і комунальні підприємства, які реалізовують багато міжнародних проєктів, дотримувалися гендерних вимог та етичного кодексу. Щоб не було дискримінації та утисків у колективі, бо це відображається на показниках роботи проєктів. Такими є вимоги наших міжнародних партнерів. Ми будемо це моніторити, складати експертизи, надавати праву оцінку».

Наразі у стінах мерії немає сигналів щодо утисків за гендерною ознакою

«Якщо такі речі будемо виявляти, то, звичайно будемо викорінювати їх, — продовжує розмову. — Чому немає фактів? Бо за останній рік проведено роботу із сектором із забезпечення доброчесності та запобігання корупції. Проведено навчання щодо кодексу етичної поведінки».

Серед функцій уповноваженого з питань гендерної рівності та протидії насильству за ознакою статі, каже Оксана Рубай, це насамперед правова оцінка ухвал сесії та рішень міської ради. Чи немає там, бува, дискримінаційних речей за різними ознаками. Будуть вивчати: чи є в документах пряма, непряма, прихована дискримінація. За її словами, якщо будуть якісь порушення, то питання винесуть на розгляд експертів сектору з питань доброчесності та запобігання корупції.

«Цей сектор буде моїм основним партнером, бо має усі необхідні інструменти, — відзначає Оксана Рубай. — Саме цей сектор, як виконавчий орган влади буде робити все, щоб порушення були виправлені, а винні покарані».

Нагадаємо, згідно з оновленим виборчим кодексом, у Верховній Раді та інших органах влади має бути дотримана 40% гендерна квота. Оксана Рубай каже, у Львівській міській раді обрано жінок, згідно з виборчим кодексом, який існував на той період — у кожному списку п’ятірки кандидатів — по дві жінки.

Довідково:

Оксана Рубай за освітою — фінансистка. Закінчила Львівську державу фінансову академію. З 1994 по 2006 рік працювала бухгалтером у відділі освіти Шевченківської райдержадміністрації. У 2006 — 2007 роках — головним спеціалістом планово-фінансового відділу головного управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації. З 2007 по 2011 роки — головний спеціаліст, економіст відділу фінансово-економічної політики та менеджменту управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради. З 2011 по 2012 рік пані Оксана працювала головним спеціалістом планово-фінансового відділу управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради. 19 липня 2016 року Оксана Рубай стала в.о. директора Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій.

Читайте також: Забагато жінок: мерію Парижа оштрафували за «гендерну нерівність»

Фото з Фейсбуку Оксани Рубай

Схожі новини