Передплата 2024 «Добрий господар»

В Африці знайшли "соцмережу", якій понад 50 тисяч років

  • 17.01.2022, 14:35
  • 591

Виявилося, що раніше люди передавали повідомлення за допомоги намистин, які виготовляли із шкаралупи яєць страусів

В Африці знайшли "соцмережу", якій понад 50 тисяч років
В Африці знайшли "соцмережу", якій понад 50 тисяч років

Як пише УП, про це повідомляє The Guardian.

Німецькі вчені знайшли і дослідили понад 1,5 тис. таких намистин, які викопали в більш ніж 30 місцях по всій південній і східній Африці. Ці намистини і досі виготовляють і носять мисливці-збирачі на всьому континенті.

Люди, які виготовляли намистини, обмінювалися ними, допомагаючи передавати далеко символічні повідомлення.

«Це все одно, що йти шляхом з хлібних крихт. Намистинки — це підказки, розкидані в часі та просторі, які просто чекають, щоб їх помітили», — розповіла провідна авторка дослідження Дженніфер Міллер з Інституту науки історії людства Макса Планка в місті Єна.

Порівнявши діаметри шкаралупи та отворів всередині, і товщину стінок яєчної шкаралупи, вчені визначили, що приблизно 50 тис. років тому люди у Східній і Південній Африці почали виготовляти майже однакові намистини. Та групи та спільноти жили далеко, що свідчить про існування великої соціальної мережі, яка простягається на тисячі миль, з’єднуючи людей у віддалених регіонах.

Намиста з яєчної шкаралупи страуса є одними з найдавніших прикрас, які знайшли в археологічних записах, хоча вони не були першими у первісних людей.

Перша в світі соцмережа не проіснувала довго. Приблизно 33 тисячі років тому модель носіння намист різко змінилася: вони зникли з південної Африки, але залишилися в східній. Ймовірно, через кліматичні зміни.

Читайте також: В Іспанії борсук викопав у печері понад 200 монет пізньої Римської імперії

Фото BryonyvdMerwe/Depositphotos

Схожі новини