Передплата 2024 «Добрий господар»

В Антарктиді виявили найбільшу колонію гнізд крижаної риби у світі (відео)

  • 14.01.2022, 20:31
  • 3 121

В Антарктиді у вкритому кригою морі Ведделла виявили найбільшу у світі колонію гнізд крижаної риби. Вона налічує 60 млн гнізд

В Антарктиді виявили найбільшу колонію гнізд крижаної риби у світі (відео)
В Антарктиді виявили найбільшу колонію гнізд крижаної риби у світі (відео)

Про це повідомили в Інституті полярних та морських досліджень ім. Альфреда Вегенера (Німеччина).

За даними дослідників, загальна площа колонії становить 240 квадратних кілометрів, що дорівнює розміру острова Мальта. В середньому одне гніздо розміщене на площі в три квадратні метри, проте є випадки, коли одне-два активні гнізда перебувають на одному квадратному метрі. Загальна кількість рибних гнізд оцінюється приблизно у 60 мільйонів.

Команда змогла чітко ідентифікувати рибні гнізда близько 15 сантиметрів завглибшки та 75 сантиметрів у діаметрі, які відрізнялися від мулистого морського дна круглою центральною ділянкою з невеликого каміння.

Також науковці встановили, що є декілька типів рибних гнізд: «активні» гнізда, в яких було 1500—2500 ікринок і які охороняють дорослі риби; гнізда, що містять тільки ікру; невикористовувані гнізда, поблизу яких можна було побачити або рибу без ікри, або мертву рибу.

Дослідники також виявили, що цей регіон є популярним місцем для тюленів Ведделла — у 90% випадків тюлені пірнали у пошуках їжі в районі активних гнізд риб.

Зазначимо, крижана риба є єдиним хребетним, яке не має червоних кровʼяних тілець (еритроцитів) та гемоглобіну. Щоб вижити за низьких температур представники виду виробили білок-антифриз, який зупиняє зростання кристалів льоду в крові. Крижана риба має прозорі кров та більшу частину тіла.

Читайте також: Українські полярники зафіксували унікальне явище у водах Антарктики (відео)

Фото з сайту Інституту полярних та морських досліджень

Схожі новини