Передплата 2024 «Добра кухня»

У "Дії" можуть запустити продуктові картки

  • 09.01.2022, 17:15
  • 3 068

У 2022 році інфляція в сировинній продовольчій групі товарів може становити від 10% до 20%, що призведе до інфляційного стрибка до 8-10%. Тоді виникне потреба антикризових заходів

У "Дії" можуть запустити продуктові картки
У "Дії" можуть запустити продуктові картки

Про це в коментарі виданню «Інтерфакс-Україна» заявив радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко.

За його словами, цьогоріч слід очікувати значно підвищення цін на продукти, що може стати інфляційним шоком.

«Базовий прогноз на 2022 рік, який мені видається найбільш реалістичним, — це збільшення цін на сировинну продовольчу групу (зерно, цукор, какао тощо) від 10% до 20%. Враховуючи, що продовольча група в українському споживчому кошику більше ніж вагома — майже 50%, таке збільшення цін може стати серйозним інфляційним шоком», — заявив Устенко.

Радник президента впевнений, що навіть у 2023 році зростання інфляції буде на порядку денному для української влади.

«У нашому випадку 20-відсотковий ціновий шок за продовольчою сировинною групою може призвести до інфляційного стрибка від 8% до 10%», — зазначив він.

Устенко пояснив, що як антикризові заходи можуть розглядатися різні доплати незахищеним верствам населення, зокрема — виплати за аналогією з програмою «єПідтримка», в межах якої вакциновані українці можуть отримати 1 тис. грн і витратити її на конкретні цілі.

«В Офісі президента позиція більше ніж чітка: передусім мають отримати підтримку найбільш вразливі та незахищені верстви населення», — запевнив радник президента.

Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamp (продуктові картки — ред.)у системі «Дія» — так званих «продуктових чеків», як це практикується в США. Але це антикризові заходи, які можуть упроваджувати за необхідності.

За його словами, базовий сценарій зростання інфляції, який розглядає ОП, це інфляція на рівні 7% у 2022 році.

Довідка:

«The food stamp program» — програма видачі продуктових талонів — одна з федеральних програм допомоги мешканцям США, які мало заробляють або не заробляють взагалі.

Читайте також: Ціна на газ зросла до 1900 доларів

Фото умовне з відкритих джерел

Схожі новини