З 1 січня у школах зміниться харчування: чим годуватимуть дітей
- 07.01.2022, 17:15
- 829
У 2022 році реформа шкільного харчування має запрацювати на повну силу. 75% продуктів у їдальнях повинні бути рослинного походження. Обмежать кількість солі, цукру, жирів у стравах. Під заборону потрапили продукти з високим вмістом цукру та консервантів, газовані напої
Про це повідомляє Держпродспоживслужба.
Оновлене меню для шкільних їдалень охоплює 160 страв. У ньому збільшено кількість споживання молока, кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
- зменшити кількість цукру у 2−2,5 раза — до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60−80 г до 30−50 г;
- збільшити кількість м’яса птиці;
- збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Згідно з вимогами, приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди. Перевага має надаватися цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння. М’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) повинні комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами.
Сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів.
Сіль у школах дозволятиметься лише йодована. Також повністю буде заборонено використовувати для приготування їжі соуси та майонези (крім кетчупу з високим вмістом томатів).
У шкільних буфетах буде заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру, солі, консервантів, барвників та ароматизаторів. Також під заборону потрапили газовані напої, непастеризовані соки, кава.
Читайте також: У Міноборони розповіли, як формуватимуть підрозділи територіальної оборони
Фото: Держпродспоживслужба