Передплата 2024 ВЗ

У світі - абсолютний рекорд заражень коронавірусом

  • 05.01.2022, 11:45
  • 702

Це пов'язано із стрімким поширенням штаму "Омікрон"

У світі - абсолютний рекорд заражень коронавірусом
У світі - абсолютний рекорд заражень коронавірусом

Напередодні у світі виявили понад 2 мільйони заражень коронавірусом. Цей показник є абсолютним рекордом з початку пандемії. Максимальний приріст хворих встановили США та кілька країн Європи, яку охопив штам «Омікрон». Кількість всіх випадків заражень досягла майже 295,5 мільйона.

Про це повідомляє сайт Our World in Data.

Лідером із добового приросту заражень знову стали США — 565,7 тисячі. Там також підтвердили найбільше смертей від наслідків недуги (1847). До речі, напередодні Університет Джонса Хопкінса шокував даними за 3 січня — понад мільйон випадків зараження. Це і американський, і світовий антирекорд. Такий різкий сплеск заражень фахівці пов'язують з варіантом «Омікрон». Медики зазначають, що серйозність ситуації зараз потрібно оцінювати за кількістю госпіталізацій, а не зараження.

Деякі країни Європи також зафіксували рекордну кількість нових хворих: Франція — 271,7 тисяч, Британія — 218,7 тисяч, Італія — 170,8 тисяч випадків.

В Україні, де у післяноворічний період щоденно фіксували менше 2 тисяч заражень, за останні 24 години стався стрибок у два рази — 4571 підтверджений випадок. У країні схвалили бустерне (третє) щеплення для громадян за 60 років. Водночас у Туреччині певній групі людей дозволили вже п'яту дозу вакцини, зокрема — препаратом власного виробництва «Турковак».

У Росії за останню добу зареєстровано 16 343 нових інфікування коронавірусом. Найбільше випадків — у Санкт-Петербурзі (1341), Москві (1335) і Московській області (1180).

У Китаї запровадили жорсткий локдаун у місті-мільйоннику Южоу. Причиною стали лише три безсимптомні випадки коронавірусу. Про це пише британська газета «Гардіан». Тепер у Южоу не працює громадський транспорт, не можна користуватися автомобілями (крім екстрених служб). Усім мешканцям наказали залишатися вдома.

Такі радикальні обмеження в Южоу спричинили занепокоєння місцевих. Частина людей сумнівається, що потрібно вводити суворий локдаун. Водночас багато людей все ж таки підтримали рішення влади.

Експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Абді Махмуд висловив передбачення про штам «Омікрон». За його словами, він викликає легші симптоми коронавірусу, вражає лише верхні дихальні шляхи, а не легені, як у випадку з іншими варіантами коронавірусу. Також він зазначив, що, незважаючи на швидке поширення та рекордні показники захворюваності, рівень госпіталізацій та смертності значно нижчий, ніж у той період, коли у світі панував штам «Дельта».

В Ізраїлі поточна кількість зареєстрованих носіїв «уханського» коронавірусу продовжує швидко зростати. На вечір вівторка, 4 січня, вона досягла 47 917 осіб (42 364 у понеділок, 33 909 у неділю, 29 959 у суботу).

Читайте також: Медики розповіли про нові симптоми «Омікрону»

Фото з відкритих джерел

Схожі новини