Передплата 2024 «Добрий господар»

DART передав перші знімки астероїда Дідим

  • 30.12.2021, 20:35
  • 662

Космічний апарат місії НАСА, метою якої є зміна траєкторії польоту подвійного астероїда в космосі, 30 грудня передав перші знімки астероїда "Дідим"

DART передав перші знімки астероїда Дідим
DART передав перші знімки астероїда Дідим

Спроба змінити траєкторію астероїда відбудеться у вересні 2022 року.

Про це повідомляє ScienceAlert.

Місія DART розшифровується як Double Asteroid Redirection Test (Тестування зміни траєкторії подвійного астероїда). Раніше у грудні космічний апарат відкрив об’єктив камери, що дозволило йому зробити знімки астероїда.

Метою місії DART є зіткнення з супутником астероїда Дідим — його назвали Діморфус. Очікується, що таке зіткнення має змінити траєкторію польоту супутника. А телескопи на Землі повинні зафіксувати ці зміни.

26 вересня 2022 року, коли астероїд Дідим наблизиться до Землі, має відбутися зіткнення апарата з його супутником.

DART є першою захисною місією. Це перша спроба людства змінити траєкторію польот небесних тіл. Очікується, що результати тесту покажуть здатність захищати Землю від астероїдів у майбутньому.

Також повідомляється, що перший знімок апарат зробив 7 грудня, другий — 10 грудня. Ці перші зображення показують п’ять зірок, які знаходяться недалеко від сузір'я Персея, Овна та Тельця. Співробітники НАСА використали ці знімки для перевірки орієнтації камери апарата, а також для перевірки розташування камери відносно космічного апарата.

Дідим є так званим подвійним астероїдом. Це система з двох астероїдів, які гравітаційно пов'язані між собою та обертаються навколо спільного центру інерції. Дідим має 780 метрів у діаметрі, Діморфус — 170 метрів. Повідомляється також, що астероїд не становить небезпеки для Землі.

Фото з сайту Суспільне.

Читайте також: Петиція про посилення покарання за сміття набрала 25 тисяч підписів