Передплата 2024 ВЗ

Вода, «вогонь» і доставка газу подорожчають із нового року

Уже традиційно наприкінці року, “під ялинку”, влада “тішить” українців повідомленнями про зростання вартості “комуналки”

Вода, «вогонь» і доставка газу подорожчають із нового року
Вода, «вогонь» і доставка газу подорожчають із нового року

Так, від 1 січня 2022 року у Львові зростуть тарифи на водопостачання та водовідведення. Подорожчання обіцяють аж на 14%.

Таке рішення ухвалила Національна комісія, що здій­снює регулювання у сферах енергетики та комуналь­них послуг (НКРЕКП). Нагадаємо, попередня ціна за ку­бометр води була 18,89 грн. Загальний тариф за воду (враховуючи ПДВ) після нового року становитиме 25,88 грн за кубометр (йдеться сумарно про водопостачання та водовідведення). Зміну тарифів у НКРЕКП пояснюють ростом податків, зростанням тарифу на електроенергію, дорожчанням ремонтів мереж тощо.

Як розповіла «ВЗ» прессекретарка ЛМКП «Львівво­доканал» Уляна Горбата, НКРЕКП підвищила тарифи на воду для 45 водоканалів по Україні. «Кожному водокана­лу — свій відсоток підвищення плати за воду, — каже пані Уляна. — У Львові зростання буде на 14%. Основна при­чина подорожчання — ріст цін на електроенергію. Саме через це щороку тариф на воду коригують. „Львівводо­канал“ сподівався на вищий тариф. Проте нам погодили лише витрати на електрику. Не враховано інвестиційну програму підприємства. Не буде великих проєктів сис­теми водопостачання».

Подорожчає і гаряча — разом із опаленням

Крім холодної води, у Львові подорожчає і гаряча — разом із опаленням. ЛМКП «Львівтеплоенерго» підніме тарифи на постачання теплової енергії та гарячої води для потреб усіх категорій споживачів. Про це повідоми­ли у пресслужбі підприємства на запит сайту «Варіанти». Підвищення тарифу у відомстві сором’язливо називають «коригуванням тарифів»…

Зокрема, з 1 січня 2022 року населення Львова, що користується послугами ТЕЦ-1, платитиме 1267 грн за одну гігакалорію (без ПДВ). Релігійні організації — 2330,71 грн за 1 Гкал (без ПДВ). Бюджетні установи — 2330,38 грн за 1 Гкал, інші споживачі — 3820,83 грн за 1 Гкал. Це все відбувається через зростання вартості елек­троенергії та водопостачання і водовідведення, яку вра­ховують у тарифах «Львівтеплоенерго». Зокрема, ціна на електрику, яка входить у тариф, зросте таким чином: І клас — з 190,50 коп./кВт*год — до 270,09 коп./кВт*год. ІІ клас — з 279,64 коп/кВт*год до 360,73коп/кВт*год.

Як запевняють топ-чиновники, вартість газу до кін­ця опалювального сезону-2021−2022 не має підвищи­тися. Як кажуть, дасться чути… Натомість уже точно під­вищиться вартість доставки газу. Як повідомив сайт Gazpravda, НКРЕКП затвердила тарифи для облгазів на 2022 рік. У середньому по Україні доставка газу подо­рожчає на 3,9%.

Юлія Ліщенко, Марія Доротич

Читайте також: З 1 січня в Україні зростуть тарифи на воду

Фото з сайту pexels

Схожі новини