Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Із лісовими пожежами борються... студенти

Про вогонь сповістять спеціальні датчики

Із лісовими пожежами борються... студенти
Із лісовими пожежами борються... студенти

Датчики розміщені в лісі

Винахід студентів приватного Папського католицького університету Чилі, про який розповіли південноамериканські ЗМІ, дозволить виявляти лісові пожежі за 12 хвилин до того, як вогонь почне поширюватися.

Команда молодих чилійських винахідників назвала свою систему раннього попередження про безпосередню загрозу лісової пожежі Skadi-Lens. Ця система передбачає вимірювання рівня забруднення повітря й температури у лісовому масиві — кожні 30 секунд. За цими параметрами стежитимуть розміщені у лісі датчики, підключені до відеокамер.

Ці датчики надішлють до інформаційного центру сигнали тривоги, і водночас запустять до місць потенційного загоряння дрони, оснащені пусковими установками з вогнегасною рідиною. Саме ці дрони мають загальмувати поширення вогню — до того часу, як до місця пожежі долетять гелікоптери й літаки, які її гаситимуть.

Розробники одержали держнагороду

Папський католицький університет Чилі надав студентській команді винахідників значні кошти. І ось результат: студентська розробка Skadi-Lens одержала престижну державну нагороду. Щороку лісові пожежі спустошують великі площі незайманих лісів Чилі, тож для цієї країни винахід студентів є дуже важливим. Далі реалізацію проєкту Skadi-Lens фінансуватиме чилійська держава.

Читайте також: Японець створив екран, який передає смаки

Фото pixabay

Схожі новини