Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці проти прямих переговорів з Росією

  • 24.12.2021, 11:38
  • 856

Опитування показало, що 84,4% опитаних не вірять, що прямі переговори Зеленського і Путіна приведуть до повернення Криму

Українці проти прямих переговорів з Росією
Українці проти прямих переговорів з Росією

Українці не підтримують ідею прямих переговорів Володимира Зеленського з Путіним. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, яке оприлюднив КМІС.

Переговори Зеленського і Путіна

Більшість респондентів — 58,1% — вважають, що переговори з Путіним слід вести тільки за участі західних партнерів. Вважають такі перемовини дієвим способом досягнення миру 26,6% респондентів.

Зазначається, що 84,4% опитаних не вірять, що прямі переговори Зеленського і Путіна приведуть до повернення Криму. 66,3% не вірять, що прямі переговори здатні повернути окуповану частину Донбасу.

Загроза вторгення

Крім того, 49,2% респондентів вважають реальною загрозу вторгнення Росії на територію України взимку чи навесні 2022 року. Переконані, що вторгнення не буде 41,4%.

Дипломатія і оборона

Водночас більшість опитаних — 57,8% — вважають недостатніми дипломатичні та оборонні зусилля влади із запобігання вторгненню Росії. Оцінюють зусилля достатніми — 27,1%.

39,2% респондентів вважають, що прийняття вимоги Путіна не долучати Україну до НАТО послабить безпеку України, оскільки лише розпалить його агресивність. Міркують, що прийняття такої вимоги посилить безпеку України, тому що послабить агресивність Путіна щодо України — 29,7%. Ще 31,1% респондентів не визначилися зі своєю думкою.

НАТО

Варто зауважити, що переважна більшість респондентів у разі проведення референдуму підтримала б вступ України до ЄС і до НАТО. У випадку референдуму щодо вступу до ЄС 67,1% серед усіх респондентів проголосували б «за», 21,6% - «проти». Решта респондентів не голосували б або не визначилися з вибором (зазвичай, обидві ці категорії респондентів в результаті не беруть участі в референдумах). Таким чином, серед тих, хто взяв би участь у референдумі, 75,7% підтримали б вступ до ЄС.

У випадку референдуму щодо вступу до НАТО 59,2% серед усіх респондентів проголосували б «за», 28,1% - «проти». Таким чином, серед тих, хто взяв би участь у референдумі, 67,8% підтримали б вступ до НАТО.

Серед жителів заходу/центру переважна більшість підтримують і вступ до ЄС, і вступ до НАТО. На півдні/сході підтримка євроатлантичної інтеграції нижча. Водночас у випадку вступу до ЄС більшість на референдумі підтримали б таке рішення, а у випадку вступу до НАТО голоси «за» і «проти» розділилися б практично порівну.

Упродовж 13−16 грудня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1203 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України — А Р Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки не перевищує 3,2%.

Читайте також: Більшість українців вважає, що Зеленський робить мало для запобігання атаки Росії

Фото з сайту УП

Схожі новини