Передплата 2024 ВЗ

ЛОР: ухвалено бюджет на 2022 рік

  • 21.12.2021, 18:55
  • 668

Прогнозований обсяг головного фінансового документа за доходами – 6268 млн грн, за видатками – 6346 млн грн

Обласний бюджет передбачає, що власні доходи 2022 року становитимуть 3997 млн грн. До порівняння: у 2021 році 3155,2 млн грн, а очікуване виконання 3497 млн грн, повідомляє пресцентр ЛОР.

Структура бюджету. Фото: ЛОР
Структура бюджету. Фото: ЛОР

Як наголосив під час презентації проєкту обласного бюджету голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку обласної ради Володимир Квурт, у проєкті обласного бюджету враховано основний виклик — зростання видатків на енергоносії, спричинені енергетичною кризою.

«Держава не запропонувала обласним бюджетам жодних компенсаторів для оплати енергоносіїв, зокрема для обласного бюджету Львівської області. При цінах 16,8 грн за 1 м куб. газу ми очікуємо, що реальна потреба буде, найімовірніше, ще більшою.

Водночас територіальні громади отримали на ці видатки додаткових 4% надходжень від ПДФО і додаткові дотації. Тому обласний бюджет є енергозалежним.

Викликом для обласного бюджету також є підвищення розміру стипендій для учнів профтехосвіти у 2,5 раза та студентів закладів фахової передвищої освіти у 1,5 раза", — підкреслив голова бюджетної комісії.

Важливо, що в обласному бюджеті 2022 року передбачено заходи щодо кращого розуміння видатків комунальних установ і закладів, а також інших закладів, які фінансуються з обласного бюджету.

Так, у Комплексній програмі підтримки галузі охорони здоров’я Львівської області і Програмі розвитку освіти Львівщини передбачено по 2 млн грн для проведення аудитів. У решті закладах і установах, які фінансуються з обласного бюджету, буде проведено комплексний аналіз їх фінансово-господарської діяльності.

«Це дозволить у подальшому більш зважено і прискіпливо збалансувати як діяльність установ, так і видатки для їх утримання і розвитку.

Таким чином обласний бюджет — 2022 враховує як зважену підтримку наших комунальних установ і закладів, що фінансуються з обласного бюджету, так і дає шанс для розвиткових проєктів і програм.

Ми прагнули залишити проєкт бюджету в реальних «коридорах», щоб мати його повне виконання", — поінформував Володимир Квурт.

Фінансування галузей у 2022 році — нижче на слайді:

Реалістичний збалансований бюджет. Фото: ЛОР
Реалістичний збалансований бюджет. Фото: ЛОР

У 2022 році реалізуватиметься 29 обласних цільових програм (2 програми є пілотними), загальна сума їх фінансування — 1568 млн грн. Більшість цих програмних документів працюють для громад, зокрема у напрямках:

  • надання пільгових кредитів підприємцям, що сприяє наповненню місцевих бюджетів;
  • соціального захисту;
  • екологічних проєктів;
  • ремонту доріг;
  • освітніх і культурних проєктів;
  • медичного обслуговування;
  • розвиткових проєктів.

До слова, депутати під час розгляду проєкту обласного бюджету ухвалили рішення щодо перерозподілу коштів для потреб галузі медицини у сумі 68 млн грн., з яких 50 млн грн. скерують для закупівлі медичного обладнання. Це стало можливим за рахунок зменшення видатків на Програму капітального будівництва об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення і Комплексної програми регіонального розвитку Львівщини.

Фінансування обласних програм — нижче на слайді:

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР

У Державному бюджеті 2022 року є низка бюджетних програм і субвенцій для місцевих бюджетів.

«Однак вкотре ДФРР не передбачений в обсязі 1% доходів загального фонду, як це прописано в Бюджетному кодексі.

Фактично відновлено субвенцію на інфраструктурний розвиток для громад, головним розпорядником коштів визначено Міністерство інфраструктури України.

Передбачається, що більшість із цих субвенцій будуть розподілені відразу на рівень громад", — підсумував Володимир Квурт.

Читайте також: Шість областей покидають «червону» зону карантину

Схожі новини