Передплата 2024 «Добрий господар»

10 кращих фільмів минулого року

  • 19.12.2021, 20:30
  • 2 253

Американський інститут кіномистецтва (AFI) традиційно наприкінці року опублікував списки найкращих фільмів та серіалів

«CODA: Дитина глухих батьків»

Головним відкриттям кінофестивалю «Санденс» став фільм режисера Шани Хідер із юною Емілією Джонс у головній ролі. Це історія про дівчинку-підлітка, яка після важкого життя з глухонімими батьками та роботи на рибальському сімейному човні, потрапляє в хор і вирішує вступати до престижної музичної школи. Перед дитиною — непроста дилема, у якій зобов'язана вибрати між своїми мріями та потребами сім'ї.

«Не дивися вгору»

Комедія у жанрі політичної сатири з потужним зірковим складом: Дженніфер Лоуренс, Леонардо Ді Капріо, Меріл Стріп, Тімоті Шаламе та Кейт Бланшетт. Історія розповідає про пару астрономів, які з'ясували, що Землю через пів року знищить величезний метеорит. Вони намагаються попередити людство про неминучу загибель і тому вирушають у тур, протягом якого спілкуються із журналістами.

«Дюна»

Екранізація науково-фантастичного твору Френка Герберта режисера Дені Вільнева з Тімоті Шаламе у головній ролі. Стрічка занурює глядача у новий світ, де у далекому майбутньому світом править міжзоряна імперія, але в різних планетах існують родинні будинки. Сюжет закручений навколо долі юного аристократа Пола, якого разом із сім'єю та підданими відправляють керувати планетою Арракіс. Це місце славиться безкрайніми пустельми, гігантськими піщаними хробаками та місцевими мешканцями — фременами. Головна цінність Арракіса — речовина «прянощі», на якій літають космічні кораблі і за якими обов'язково повернуться колишні «господарі» планети.

«Король Річард»

Спортивна драма з Віллом Смітом у головній ролі про події, що відбулися у Комптоні, штат Каліфорнія, у 1988 році. Батько п'ятьох дочок бажає зробити з двох із них — Вінус та Сирени — професійних тенісисток. І коли на старшу дівчинку звертає увагу відомий тренер, головний герой не здається і записує його уроки на камеру, щоб таємно навчати Сирену. Неважко здогадатися, що прізвище цієї сім'ї — Вільямс.

«Лакрична піца»

Фільм режисера Пола Томаса Андерсона, який ще не бачили глядачі, розповідає про життя у 1970-х роках. Американський підліток з долини Сан-Фернандо несподівано стає популярним і досягає успіху на акторській ниві. Однак доля його тепер залежить від людей, із якими він познайомився на початку свого творчого шляху.

«Алея кошмарів»

Фільм Нуар Гільєрмо дель Торо з Бредлі Купером, Кейт Бланшетт та Віллемом Дефо у головних ролях. Тут немає фантастики, а дія пов'язана з реальністю. Карнавальний фокусник намагається переконати мільйонера, що вміє говорити із потойбічним світом, але зазнає невдачі, спивається і повертається до колишнього життя.

«Влада пса»

Екранізація роману 1967 року американського письменника Томаса Севіджа. У головних ролях — Бенедикт Камбербетч та Кірстен Данст. Блискучий акторський дует втілив на екрані подружню пару з Монтани, шлюб яких намагаються зруйнувати, жорстоко використовуючи сина героїні від першого шлюбу.

«Тік-так… БУМ!»

Майже тридцятирічний Джон у виконанні актора Ендрю Гарфілда переживає, що марнує своє життя. Він працює офіціантом, а у вільний час пише мюзикл. Молодий чоловік сподівається, що його сценарій одного разу чекає на успіх, тільки ось його дівчина вже втомилася в це вірити, і навіть найкращий друг припинив творити.

«Трагедія Макбета»

Екранізована Джоелом Коеном і адаптована режисером на новий лад знаменита трагедія Шекспіра. За сюжетом відьми переконують шотландського лорда Макбета у цьому, що він має стати королем. Зраджуючи друзів і довіряючи порадам честолюбної дружини, він вибирає зло способом досягнення своїх цілей.

«Вестсайдська історія»

Переосмислення Стівена Спілберга у новій історії Ромео та Джульєтти, яка оповідає про протистояння двох нью-йоркських вуличних банд і неможливе кохання юнака та дівчини з ворожих угруповань в атмосфері 1950-х. У головних ролях — Рейчел Зеглер та Енсел Елгорт.

До списку найкращих серіалів увійшли:

  • «Білий Лотос»;
  • «Ванда/Віжн»;
  • «Мейр з Істтауна»;
  • «Спадкоємці»;
  • «Підземна залізниця»;
  • «Пси резервації»;
  • «Тед Лассо»;
  • «Прибиральниця. Історія матері-одиначки»;
  • «Хитрості»;
  • «Шмігадун!».

Читайте також: Фільм українського режисера переміг на міжнародних фестивалях (відео)

Схожі новини