Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США й НАТО відмовилися обговорювати гарантії безпеки РФ без України

  • 17.12.2021, 18:35
  • 761

Північноатлантичний Альянс заявляє, що будь-який діалог із Росією про гарантії безпеки повинен враховувати й ті загрози, які створює сама Росія, а також здійснюватися спільно з європейськими партнерами Альянсу

Про це на брифінгу 17 грудня заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, коментуючи пропозиції Москви щодо взаємних гарантій безпеки для США й Альянсу.

«Ми чітко заявляємо, що будь-який діалог із Росією повинен також стосуватися стурбованості НАТО діями Росії, ґрунтуватися на ключових принципах і документах про європейську безпеку, а також здійснюватися в консультаціях із європейськими партнерами Альянсу, зокрема Україною», — сказав Столтенберґ.

Генсек НАТО підтвердив, що отримав російські пропозиції про гарантії безпеки, й додав, що Альянс готовий розпочати заходи з відновлення довіри з Росією, якщо та вдасться до конкретних кроків зі зменшення напруженості.

Своєю чергою речниця Білого дому Джен Псакі підтвердила, що США ознайомлюються з документом РФ, але додала, що Вашингтон «не вестиме перемовин щодо європейської безпеки без європейських партнерів».

«Ми не поступимося ключовими принципами, на яких побудована європейська безпека. Зокрема — що всі країни мають право вирішувати своє майбутнє і обирати свою зовнішню політику без зовнішнього втручання», — наголосила Псакі.

Читайте також: Шмигаль: Україна укріпила кордон із Білоруссю

Схожі новини