Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Європі зросла ціна на газ

  • 13.12.2021, 14:35
  • 414

На це вплинула заява Німеччини про неможливість запуску «Північного потоку — 2»

Газові фʼючерси в Європі вранці, 13 грудня, зросли до $ 1 370 за тисячу кубометрів. Загалом від пʼятниці ціна січневого фʼючерсу на біржі ICE Futures зросла на 7,5%. Про це свідчать дані лондонської біржі ICE.

Причиною зростання ціни, зокрема, стала заява глави МЗС Німеччини Анналени Бербок про неможливість сертифікувати російський газопровід «Північний потік — 2» через його невідповідність вимогам європейського енергетичного законодавства.

Вона уточнила, що сертифікацію зупинили до моменту, коли оператор газопроводу, швейцарська Nord Stream 2, змінить правовий статус та надасть незалежним компаніям допуск до газопроводу.

Нагадаємо, упродовж шести місяців 2021 року ціна на газ у країнах ЄС зросла у 13 разів — з € 7 до € 90 за мегават-годину. При цьому ціна на електроенергію зросла в 7,5 разів — з € 20 до € 150 за мегават-годину.

Якщо газопровід не дотримається європейських правил, його не сертифікують.

Проєкт «Північний потік — 2» (оператором є створена російським монополістом «Газпромом» компанія Nord Stream 2 AG) передбачає прокладення по дну Балтійського моря двох ниток газопроводу протяжністю понад 1,2 тисячі кілометрів, кожна загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік. Ними Росія постачатиме газ до Німеччини через морські території РФ, ФРН, Фінляндії, Швеції та Данії.

Читайте також: Євросоюз затвердив санкції щодо ПВК «Вагнер»

Схожі новини