Передплата 2024 «Добрий господар»

Представники Львівщини та Дніпропетровщини обговорили проблеми доступності пам’яток

  • 08.12.2021, 16:01
  • 585

Як покращити доступність пам’яток в Україні та зробити їх відвідини можливими для усіх, - про це спілкувались представники громадських організацій Львівщини та Дніпропетровщини

Представники Львівщини та Дніпропетровщини обговорили проблеми доступності пам’яток
Представники Львівщини та Дніпропетровщини обговорили проблеми доступності пам’яток

На запрошення ГО «Центр дослідження та збереження культурної спадщини» Львівщину відвідали представники ГО «Громадська палата України у Дніпропетровській області».

Візит відбувся в рамках програми обмінів «Cпадщина і права людини: просторова і інформаційна доступність пам’яток в Україні».

За словами керівника ГО «Центр дослідження та збереження культурної спадщини» Романа Новіцького, багато об’єктів культурної спадщини досі залишаються недоступними як просторово, так і інформаційно. Відсутність вказівників, промоційної продукції та інноваційних методів роботи з пам’ятками стають перепонами у їхньому становленні як культурних та туристичних магнітів.

Водночас лише невелика частина спадщини доступна для маломобільних груп, осіб з порушеннями зору та слуху.

«На жаль, в Україні пам’ятки, які є містком з минулим і мали би бути важливою базою для майбутнього, часто закинуті, закриті, забуті. До них немає доступу, доїзду і про них і досі мало відомо загалу.

У заповіднику «Древній Звенигород ми приділяємо багато уваги розробці програм та продуктів, що мають на меті зробити пам’ятку археології більш впізнаваною та зрозумілою для загалу», — розповіла керівниця заповідника «Древній Звенигород» Наталя Войцещук. Заповідник став однією з дестинацій, які відвідали учасники програми.

Представники громадських організацій також ознайомились з іншими цікавими об’єктами на Львівщині, зокрема з Михайлівською церквою у Комарно. Нині недіючий храм 1754 року побудови нещодавно отримав унікальну можливість розказати свою історію: спеціально для нього розробили 3D-мапінг, який відтворює втрачені елементи іконостасу. Учасники обміну мали нагоду побувати на презентації відеомапінгу.

Проєкт «Cпадщина і права людини: просторова і інформаційна доступність пам’яток в Україні» реалізується в рамках Програми підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом», яка реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати — Україна» та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської і Закарпатської областей.