Передплата 2024 ВЗ

У Чорнобильській зоні повітря стало менш радіоактивним

  • 05.12.2021, 20:15
  • 648

Завдяки новим технологіям повітря Чорнобильської зони стало на 47% менш радіоактивним

Про це повідомляє наукове видання Interesting Engeneering.

Таких результатів досягла швейцарська компанія, що зосереджується на виробництві та комерціалізації стійких технологічних рішень для навколишнього середовища, у співпраці з українським Державним спеціалізованим підприємством Ecocentre, що відповідає за радіаційний та екологічний моніторинг у Чорнобильскій зоні відчуження.

Технологія під назвою Nucleus Separation Passive System (NSPS) була випробувана на території площею 1 га в період з листопада 2019 року по вересень 2020 року, і наприкінці цього періоду рівень радіаційного забруднення ґрунту був знижений на 37 відсотків, а в повітрі — на 47 відсотків.

Технологія NSPS використовує концепції фізики елементарних частинок та ядерної енергії без використання хімічних речовин або шкідливих для навколишнього середовища матеріалів для подолання серйозного радіаційного забруднення.

Повні результати експерименту ще не оголошені, але «ми на шляху до досягнення нашої довгострокової мети — повернення встановленої зони до базового або природного рівня через п’ять років», — говорить Френк Мюллер, генеральний директор компанії Exlterra.

Читайте також: Завтра в Україні посилюють карантинні правила

Схожі новини