Передплата 2024 «Добра кухня»

Які кімнаті рослини замінять новорічну ялинку

  • 04.12.2021, 20:35
  • 618

Ці кімнатні рослини – чудова альтернатива новорічній ялинці

Ялиця

У ялиці є беззаперечна перевага над звичною ялинкою — хвоя з неї не обсипається, навіть коли всі гілки засохнуть. Її особливість полягає в шишках, які спрямовані вгору — вони розпадаються ще на гілках, тільки стрижні стирчать.

Якщо рослина зростатиме в природному середовищі, то може зрости до 8 метрів, а ось декоративні різновиди можуть дотягнути хіба що до 2 метрів.

Довголітньої ялиці вистачить на 100−150 новорічних вечірок, а тонкий запах хвої створить у будинку теплу і затишну атмосферу, що ідеально пасує для свята. Ба більше, ялиця в горщику легко вписується у будь-яке приміщення, головне тільки доглядати за нею належним чином.

Мандаринове дерево

Шампанське та мандарини залишаються головними атрибутами зимових свят. Але оскільки пляшки ігристого суто з генетичних причин не ростуть на деревах, залишається вирощувати мандарини.

Оптимальна температура для рослини +16−18 градусів, але мандарин комфортно почувається і в сильну спеку, а ось холод переносить погано.

Мандаринове дерево стане ідеальним декоративним елементом для невеликих приміщень — яскраве, витончене, запашне і буквально всипане помаранчевими плодами. Якщо вам пощастить дістати квітуче дерево, то вдасться заощадити на фруктах для святкового столу, що, погодьтеся, маленький, але приємний бонус.

Ардізія

Декоративна кімнатна рослина має попит через великі червоні ягоди, які розквітають взимку і нагадують усім знайомі плоди калини. У догляді ардізія невибаглива, в холодну пору року їй досить забезпечити температуру близько 15−17 градусів тепла, один або два рази на тиждень поливати та ховати від полуденного сонця — і все буде добре.

Ардізія потребує великої кількості яскравого світла, проте не рекомендується, щоб на кущ потрапляли прямі промені сонця. Ця домашня рослина добре росте при звичайній кімнатній температурі.

За рахунок своєї невибагливості та ефектності цілком може замінити новорічну ялинку в кутку вітальні.

Благородний лавр

Лаврове дерево використовують для оздоблення інтер'єру, озеленення вуличних клумб, створення декоративних композицій і навіть у фармакології, а лавровий лист багато хто додає до страв як приправу. Але сама рослина, за наявності світла та свіжого повітря, чудово почувається в кімнатних умовах.

У весняно-літній період поливати кущ слід рясно. Восени полив скорочують, а взимку його проводять лише тоді, коли пройде дві-три доби з моменту просихання верхнього шару субстрату.

Головне — не перезволожити ґрунт і вчасно підрізати гілки. Прикрасьте лаврове дерево гірляндами, покладіть під нього кілька маленьких подарунків, і вуаля — заміна вже не модній та дорогій живій новорічній ялинці готова!

Самшит

Дедалі більше споконвічно садових рослин перебираються до наших домівок. Ось і декоративний чагарник самшит почали вирощувати в домашніх умовах нещодавно, але він швидко здобув популярність завдяки чудовому спротиву холодам і протягам. Єдине, що взимку рослині необхідне хороше освітлення, тому горщик краще тримати на підвіконні або ближче до вікна.

Догляд за самшитом у горщику не становить великих складнощів, але потребує уваги. Важливо подбати про якість ґрунту та частоту поливів рослини, а також своєчасно проводити декоративне обрізання.

Якщо прикрасити пухнастий чагарник золотистою або білою мерехтливою ​​гірляндою, то у напівтемряві від нього почне линути не лише приємний запах, а й святковий настрій. Тільки встигайте підрізати кущ, щоб зберегти симпатичну округлу форму його гілок.

Паслін

Приємна на вигляд рослина має ще одну екзотичну назву — «соланум». Та й власне паслін у природних умовах найчастіше зустрічається в спекотній Південній Америці, серед картопляних бульб, помідорових кущів та баклажанів. І якщо дикий чагарник сягає близько метра, то його домашня версія трохи менша, не займає багато місця, невимоглива та стоїть «прикрашена» плодами майже всю зиму.

У весняний і літній час кущ чудово почувається при температурі 18−26 градусів. У зимові місяці йому забезпечують прохолодне утримання — 12−14 градусів, інакше може початися облітання листя та плодів.

Щоб збільшити час перебування ягідок на кущику, паслін варто зберігати у прохолодній кімнаті. Є ще карликова форма пасльону заввишки всього 30 сантиметрів — їх можна знайти практично в будь-якому спеціалізованому магазині.

Нертера

Із грецького «nerteros» перекладається як «невеликий», але оскільки рослина всуціль вкрита горошинами помаранчевих ягід, то виглядає по-святковому пишною. Є навіть думка, що кімнатна нертера сприятливо впливає на людську енергетику — чудова нагода перевірити цей міф.

Нертера вдома потребує яскравого розсіяного світла. Найкраще вона почувається у прохолоді. Поливати через дві доби з моменту просихання верхнього шару ґрунту в горщику.

Щойно невелике деревце вкриють ягоди, можете прикрасити його як новорічну ялинку, а після того як вони опадуть, рослину можна переставити на балкон, де вона зимуватиме у спартанських умовах.

Омела і падуб

Хто не чув мелодраматичних стереотипів з голлівудських стрічок про гілки омели над головою та романтичні поцілунки з коханою людиною? Хоча омела — отруйна рослина-паразит, це не заважає її миловидності та декоративності.

Гілки падуба, у свою чергу, прикрашають червоні ягоди. Ними заведено оздоблювати будинок, вплітати їх у різдвяні вінки, а часом їх навіть використовують замість ялинки. Між іншим, одна гілочка коштує копійки, але додасть приємного розмаїття у декор.

Якщо ви знайдете гілочку омели з білими ягодами, то повісьте її над дверима і, згідно з давньою римською традицією, цілуйте кожного гостя, тільки-но він увійде до квартири.

Читайте також: Секрети осінньої королеви саду

Схожі новини