Передплата 2024 ВЗ

Дванадцять страв в іконописному стилі

У львівській кав’ярні відкрили традиційну виставку до українського рамадану

У Львові відбулося відкриття художньої виставки від традиційного проєкту «Від Романа до Йордана». Захід відбувається дванадцятий рік поспіль. І хоча завжди у тематиці переважали ікони, цьогоріч відомі українські іконописці надали перевагу неординарному зображенню різдвяних страв.

Символічна назва «12″ виникла недаремно. Проєкт триває дванадцятий рік поспіль — саме така кількість художників цього разу взяла у ньому участь. А ще — стільки ж страв, згідно з традицією, має бути на святковому столі,» — пояснює засновниця та кураторка проєкту Ольга Кравченко.

Оскільки більшість учасників — іконописці, то саме у такому стилі зобразили смаколики. Пояснюють це й тим, що малювали саме святі страви. Роботи вийшли настільки натуралістичні, що відвідувачі зізнаються — з’являється апетит і кортить взяти до рук виделку.

Художниця Зоряна Опанащук зізнається, що страви — її стихія. Полюбляє їх готувати, естетично оформлювати, а також — зображати на полотні. На виставці представлена її робота з цісарськими варениками. А взагалі учасники малювали смаколики у різноманітних стилях. Тут можна побачити рибу, зображену на дерев’яній тарілці, текстильну роботу «Кутя». Чимало картин написані на дошці. Мати з дочкою — Ольга та Зоряна Опанащук, створили спільний шедевр, розміром на цілу стіну — «Комора».

Цікаво, що чимала кількість живописців зобразили залишки смаколиків: «Остання квасолина», «Останній пампух», «Остання ложка борщу»… Ольга Кравченко пояснює це тим, що дитинство багатьох художників припало на «лихі дев’яності», коли смачної їжі бракувало. Тож її залишки закарбувалися у пам’яті митців.

«Виставка вийшла смачною й талановитою. Її можна довго розглядати та наганяти собі апетит: риба, узвар, маківник, вареники… Борщ, як найважливіша святкова та буденна їжа українців став „іконою“. Тут ми бачимо його у різних авторських інтерпретаціях. Як у кожної господині, він інакший — густий або прозорий, з вушками різної форми, так і кожен з митців додав своїй страві особливого рецепту і таємниці,» — поділилася враженнями під час відкриття виставки мистецтвознавиця Марта Кравченко.

Виставка розташована в одній з львівських кав’ярень. Її можна безкоштовно відвідати протягом усіх різдвяних свят.

Читайте також: Усі страви на Святвечір — символічні

Схожі новини