Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рішення про вторгнення в Україну вже у Кремлі, – міністр МЗС

  • 29.11.2021, 15:45
  • 639

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що Росія може вторгнутися в Україну, хоча свідчень про те, що це рішення вже ухвалене, наразі немає

Дмитро Кулеба. Фото зі сайтук МЗС
Дмитро Кулеба. Фото зі сайтук МЗС

Про це пише МЗС з посиланням на інтерв’ю Кулеби латиському порталу новин «Delfi».

«Безумовно, Росія розглядає вторгнення як одну з альтернатив. Немає свідчень, що рішення про її реалізацію вже ухвалене в Москві, але такий варіант перебуває у них «на столі», — заявив міністр.

За словами міністра, якщо аналізувати дії Росії комплексно, то «ситуація дуже невтішна».

Він пояснив, що, по-перше, є потужна російська військова присутність вздовж українського кордону. По-друге, наразі ТКГ заблокована, Нормандський формат нормально не функціонує, оскільки Росія відмовляється від саміту чи міністерської зустрічі.

По-третє, Росія не допускає Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні на непідконтрольну Києву територію. По-четверте, є ситуація в Білорусі, яка стає джерелом нестабільності і загрози для сусідів. Для України це означає значне розтягування ресурсів для захисту кордону з Білоруссю, відволікання сили і уваги.

Ще одним елементом є газова криза, тиск Росії на енергоринок і зусилля щодо завершення сертифікації газопроводу «Північний потік-2».

Кулеба зазначив, що сьогодні Україна та її партнери працюють над тим, щоб знеохотити Росію від вибору на користь вторгнення. Глава МЗС переконаний, що цього можна досягти «лише потужною політикою стримування».

На запитання, чи готова Україна дати відсіч агресії, Кулеба сказав, що сьогодні українська армія набагато краще підготовлена, ніж у 2014 році, «так що для російської армії „похід на Україну“ нині аж ніяк не буде легким».

Читайте також: Очільник МЗС розповів, чому Україна досі не може стати членом ЄС і НАТО

Схожі новини