Передплата 2024 ВЗ

Німеччина просить США не вводити санкції щодо «Північного потоку-2», - ЗМІ

  • 28.11.2021, 19:45
  • 539

Уряд Німеччини закликав членів Конгресу США не вводити санкції проти газопроводу "Північний потік-2", бо цей крок послабить довіру до США і "зрештою зашкодить трансатлантичній єдності"

Про це пише Axios з посиланням на документи, які є в розпорядженні видання.

Президент США Джо Байден і канцлерка Німеччини Ангела Меркель у липні уклали угоду, згідно з якою Німеччина погодилася відреагувати санкціями на рівні ЄС, якщо Росія «використовуватиме енергію як зброю» проти України та Європи.

Невдоволені республіканці в Сенаті зараз наполягають на введенні нових санкцій як поправки до щорічного закону про оборону, і голосування щодо нього може відбутися вже цього тижня.

Однак у документі від 19 листопада посольства Німеччини у Вашингтоні, який перебуває під грифом «засекречений», описані кроки, які Німеччина зробить на національному рівні, якщо Росія використовуватиме газ як зброю.

Ці кроки передбачають «рішучі публічні заяви», які засуджують поведінку Росії, «оцінку» припинення майбутніх політичних зустрічей і розгляд «можливих» обмежень на майбутні російські проєкти, які стосуються викопного палива — без «Північного потоку-2».

На рівні ЄС, йдеться у документі, Німеччина «бере активну участь у визначенні варіантів додаткових обмежувальних заходів». Подоробиці обмежень не вказані.

У документі також йдеться, що «Північний потік — 2» нині «не загрожує Україні доти, доки є розумний транзит газу».

У документі можливі санкції щодо трубопроводу називаються «перемогою Путіна», оскільки цей крок розділить західних союзників.

Радник президента України Володимира Зеленського сказав Axios, що Україна «шокована, засмучена і спантеличина» зусиллями Німеччини врятувати «найнебезпечніший геополітичний проєкт Росії».

Сам Зеленський цього місяця закликав сенаторів підтримати нові санкції.

Видання Foreign Policy днями повідомило, що адміністрація Байдена намагається домогтися у Конгресі скасування положень про санкції стосовно російського газопроводу «Північний потік-2», які є у щорічному оборонному бюджеті.

Вищі посадовці з адміністрації Байдена закликають Сенат не підтримувати санкції, щоб уникнути напруження відносин з Німеччиною.

Читайте також: У «Північного потоку-2» знову проблеми

Схожі новини