Передплата 2024 ВЗ

У Криму створюють загони “кіберстукачів”

  • 28.11.2021, 16:15
  • 546

Російські окупанти набирають студентів у так звані “кібердружини”, які повинні виявляти “екстремістські матеріали” серед публікацій кримчан у мережі

Про це написала у новому звіті організація «Асоціація реінтеграції Криму».

«Кібердружинники» допомагають ФСБ РФ та Роскомнагляду.

«Це члени „добровільної молодіжної організації“, які займаються ручним моніторингом соціальних мереж у пошуках забороненого контенту. На сайті „Кібердружини“ йдеться, що в ній перебувають 20 тисяч осіб у „32 регіонах Росії“. З 2017 року „кібердружини“ почали формувати окупаційні „органи“ й на території окупованого Криму», — йдеться у звіті «Асоціації реінтеграції Криму».

Відомо, що головною є «кібердружина» у «Севастопольському державному університеті» як у ключовій установі регіонального рівня з підготовки кадрів для російських спецслужб. У березні 2021 року у тамтешньому «Інституті радіоелектроніки та інформаційної безпеки» створили «студентське волонтерське об’єднання» «Кіберагенти інформаційної безпеки».

«Серед його кураторів є не лише традиційні органи російських карателів, а й така цікава структура як «апарат антитерористичної комісії в місті Севастополі», — зазначено у звіті «АРК.

Очолює «комісію» Андрій Копилов. Пропаганда агресора цитує студента згаданого «інституту» В’ячеслава Стасюка щодо «методів роботи дружинників». Як повідомляє цей родич багаторічного керівника пропагандистської газети «Севастопольські вісті» Леоніда Стасюка, «за певними ключовими словами ми знаходимо заборонений контент, заповнюємо бланк і відправляємо його до Роскомнагляду, а вони ухвалюють рішення про блокування».

Окрім того, восени 2021 року до лав «кіберстукачів» планують набрати студентів «Севастопольського промислово-технологічного коледжу». У цьому колишньому профтехучилищі зараз готують не тільки кухарів та укладачів плитки, а й «юристів» для штату окупаційних каральних структур.

Читайте також: Росія нарощує сили поблизу Криму, — ЗМІ

Схожі новини