Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Очільник МЗС розповів, чому Україна досі не може стати членом ЄС і НАТО

  • 28.11.2021, 12:30
  • 447

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що окремі країни ЄС і НАТО розглядають членство України в ЄС і НАТО через призму їхніх відносин з Росією. Це і є головною перепоною вступу України у союзи

Про це пише «Європейська правда».

В інтерв’ю німецькому виданню Die Zeit кулеба заявив, що членство України в ЄС та НАТО — це лише питання часу.

«Україна — природна частина європейської та євроатлантичної спільноти. Ми розуміємо, що в ЄС існує певний скепсис щодо подальшого розширення. І що країна має відповідати всім Копенгагенським критеріям, яких ми досягнемо. Втім, не це головна перепона для нашого членства в ЄС», — сказав міністр. Він вважає, щоголовна перепона — це «те, що окремі країни НАТО та ЄС досі дивляться на Україну крізь призму своїх відносин з Росією».

«І тому мій меседж до них простий: сприймайте Україну за її власними якостями та чеснотами. Ми заслуговуємо на те, щоб на Україну дивилися як на Україну. Відносини з Росією — це одне, відносини з Україною — це інше», — зазначив міністр.

Раніше Кулеба заявляв, що Україна може стати членом ЄС і НАТО з «недозавершеними реформами», якщо буде політичне рішення.

Міністр також наполягає, що ЄС і НАТО повинні надати чітку дорожню карту щодо членства держави у двох блоках.

Керівниця групи підтримки України в Європейській комісії Катаріна Матернова наголошує, що Києву слід продовжувати формувати консенсус у ЄС щодо своєї європерспективи, якого наразі немає.

Читайте також: Генсек НАТО розповів, що буде з Росією, якщо вона вторгнеться на територію України

Схожі новини