Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під час опалювального сезону ринок оренди квартир “просяде” до весни

У попиті — однокімнатні помешкання з індивідуальним опаленням. У Львові такі коштують 9-14 тисяч гривень

На період опалювального сезону в Україні очікують зниження вартості оренди квартир — на 10−25%. У жовтні-листопаді на ринку оренди нерухомості сформувався максимальний попит, тож ціни на найближчі чотири-п'ять місяців будуть стабільними. Про це заявив президент асоціації спеціалістів нерухомості України Юрій Піта.

«Зниження вартості оренди на час опалювального сезону буде повністю залежати від початкового розміру орендної плати, тривалості оренди (термін, на який винаймалася та чи інша квартира), площі, розташування, дати будівництва будинку та вартості комунальних послуг, — відзначив Юрій Піта. — Ціни оренди житла у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові стабільні. Лише для 25−30% об'єктів, що знімаються, залежно від локації, площі, технічного стану, вартість зросла на незначні 2−3%. Ціна оренди квартир залишатиметься стабільною до весни наступного року та можуть змінитися у разі економічного зростання».

Як розповів у коментарі для «ВЗ» рієлтор Роман Андрусяк, зниження вартості оренди стосується нових договорів, які будуть укладати у період опалювального сезону, а не тих, які вже були укладені раніше. «Щоб господар знизив ціну оренду квартири у чинному договорі, мають бути якісь особливі обставини, — наголошує пан Роман. — У Львові на зимовий період прогнозую зниження оренди квартир на 10%. Це пов'язано з подорожчанням комунальних послуг, зокрема опалення, на яке очікують вже з грудня».

У Львові однокімнатна квартира коштує 5−10 тисяч гривень в місяць. Можна знайти за 4,5 тисячі, але умови проживання в ній залишають бажати кращого… У попиті — однокімнатні квартири у новобудовах, де є індивідуальне опалення. Коштують такі 9−14 тисяч гривень. Можна знайти і за 8 тисячі, але там будуть не надто нові меблі та стара побутова техніка.

Двокімнатні квартири — 6−15 тисяч гривень. «Вартість оренди трикімнатних помешкань не дуже відрізняються від двокімнатних, — продовжує розмову Роман Андрусяк. — Доволі часто господарі віддають трикімнатну квартиру за ціною двокімнатної. Чому так? Бо за третю кімнату теж треба оплачувати за опалення. А це не низька сума…».

Читайте також: «Бабуся візьме ці гроші, одразу за комуналку не заплатить. У неї утвориться борг. І субсидію їй знімуть…»

Схожі новини