Передплата 2024 «Добра кухня»

За першу дитину - майже 3 тисячі доларів

Нововведення у Сербії

Із 1 січня 2022 року за першу народжену дитину держава платитиме батькам 300 тисяч сербських динарів (за курсом НБУ — 78 тисяч гривень). Про це розповів президент Сербії Алєксандр Вучіч.

«За першу дитину платитимемо родині 300 тисяч динарів — замість теперішніх 100 тисяч, — наголосив Вучіч. — Хочемо заохотити матерів і сім’ї заводити дітей». За словами сербського президента, крім 300 тисяч динарів із держбюджету родини одержать за першу народжену дитину доплати з місцевих бюджетів, завдяки чому загальна сума допомоги збільшиться до 470 тисяч динарів (близько 122 тисяч гривень).

«Потроху зникаємо як нація, нас стає усе менше», — підкреслив Вучіч. За його словами, коефіцієнт природного приросту (тобто кількість дітей, яких народжує одна жінка) становить зараз у Сербії 1,5. Аби забезпечити бодай відтворення населення, розповів Вучіч, «мусимо підвищити цей коефіцієнт принаймні до 2,15».

«Сербські матері зважуються народити дитину у середньому в 30 років, — вів далі Алєксандр Вучіч. — Тож ми вирішили заохотити студентів — жінок і чоловіків. Якщо студентка завагітніє, то ані їй, ані батькові дитини, якщо він теж студент, не доведеться складати іспити». (Це правило, уточнив Вучіч, діятиме для студенток і студентів віком від 26 років, а якщо це медичний виш — то віком від 28 років.

Читайте також: Рівень народжуваності в Китаї — найнижчий за 40 років

Схожі новини