Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У ЄС хочуть змінити правила подорожей: деталі

  • 25.11.2021, 15:30
  • 566

Європейська комісія запропонувала змінити термін дії сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу для поїздок в країни Європейського союзу

Про це заявив єврокомісар Дідьє Рейндерс на брифінгу у Брюсселі.

Як пише «Європейська правда», Єврокомісія рекомендує 9-місячний термін дії сертифікату. Термін розпочинатиметься від другої дози. Опісля необхідна буде додаткова (бустерна) доза вакцини.

Рейндерс пояснив, що такий термін розрахували відповідно до рекомендацій вчених, які вважають, що курс вакцинації захищає 6 місяців. Тоді захист слабшає, а упродовж 3 місяців люди можуть зробити бустерну дозу.

Чи довго діятиме сертифікат після бустеру, у Єврокомісії поки не визначилися.

«Враховуючи, що додаткова доза може надавати довший захист, ніш перший курс вакцинації, Комісія буде пильно стежити за новими науковими даними щодо цього. І на їх основі Комісія пізніше внесе пропозиції щодо терміну дії», — сказав Рейндерс.

Також він зазначив, що власники сертифікатів ЄС не повинні бути об’єктами обмежень, незалежно від того, куди вони прямують в ЄС. Ті, хто не має сертифікатів, також повинні мати змогу мандрувати, але від них можуть вимагати зробити тест до чи після приїзду.

«Водночас, ми пропонуємо зберегти винятки з обмежень для певних груп: водіїв вантажівок, дітей або машканців транскордонних регіонів», — сказав єврокомісар.

Нові правила, якщо їх затвердять, дозволять подорожувати до ЄС дітям до 6 років без будь-яких обмежень.

Дітям від 6 до 12 років також пропонують дозволяти подорожі без обмежень, якщо вони тільки не прибувають з країн темно-червоної зони на мапі ЄС. Тоді вони повинні мати сертифікат або негативний тест. До дітей старше 12 років будуть застосуватися ті ж правила, що і до дорослих.

Також у ЄС пропонують змінити критерії, які використовують для кольорової мапи країн, на якій вказаний рівень поширення коронавірусу.

Вирішальними будуть три критерії: рівень нових випадків, рівень вакцинації і рівень тестування.

«Єврокомісія запропонує продовжити дію правил щодо європейського COVID-сертифікату восени наступного року, щоб ми могли продовжити використовувати його у боротьбі з пандемією. Ми пропонуємо скоординований підхід країн ЄС до використання сертифікатів для подорожей», — сказав Рейндерс.

За його словами, Єврокомісія хоче, щоб правила розпочали діяти з 10 січня 2022 року. Для цього їх має затвердити Рада Є С.

Коментуючи той факт, що у країнах ЄС наразі різний підхід до бустерної дози, наприклад, деякі пропонують їх лише для осіб старше 65 років, Рейндерс сказав, що Єврокомісія працює над уніфікацією правил.

«Ми прагнемо, щоб більше і більше людей змогли отримати додаткову дозу», — додав він.

Читайте також: Коли в Україні запровадять вакцинацію бустерною дозою, — Комаріда

Схожі новини