Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Опалим листям зігрівають... цвинтар

Роблять це, щоб мороз не скував ґрунт

Уже де-не-де випав сніг, але в багатьох містах та селах ще валяється під ногами опале листя. Десь продовжують листя з гіляччям палити, попри заборони та чималі штрафи. Але в окремих громадах знайшли листю корисне застосування.

На Волині, зокрема у Боратинській громаді, дав­но борються зі спалюванням листя, сміття та сухого бадилля. Перші компостери там з’явилися на тери­торіях шкіл. Далі люди почали встановлювати такі у себе на подвір’ях. Не спалюють листя не лише тому, що бояться високих штрафів. Розуміють, що отруй­ний дим руйнує організм, особливо дитячий, а во­гонь вбиває дрібних тварин та комашок, що живуть у землі.

Свої компостери вже мають й двори деяких луць­ких багатоповерхівок. Нині вони доверху закладені листям. Готовий компост жителі планують викорис­товувати наступного року для озеленення прибудин­кової території. Їх дивує, що досі у Луцьку комуналь­ники спалюють сміття.

А в Рівному компостують листя комунальники. Ра­ніше його звозили на сміттєзвалище. У цьому ж році вперше вирішили готувати свій компост у Рівнен­ському міському тресті зеленого господарства. Його керівник Ігор Романчук каже:

— Такий час, що треба навчитись витягувати ко­ристь з усього, у тому числі й зі сміття, яке валяєть­ся під ногами. Ми вивчали досвід колег і вирішили спробувати самостійно компостувати листя. Гото­вий субстрат піде на підживлення дерев та інших рослин у місті.

А ще у Рівному опалим листям «гріють покійників» — утеплюють землю на міському цвинтарі «Нове», а також у Тинному та Новому Дворі. Роблять це, щоб мороз не скував ґрунт і взимку можна було легше ви­копати яму для тих, хто відійде в інший світ.

Читайте також: Секрети осінньої королеви саду

Схожі новини