Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Телеканал «Дом» отримував вказівки хвалити президента Зеленського

  • 22.11.2021, 14:55
  • 511

Телеканал "Дом" повинен був якомога частіше згадувати президента Володимира Зеленського і його проєкти

Як повідомляє «Українська правда» у статті з посиланням на колишніх працівників телеканалу «Дом», Ксенія Герасименко, яка відповідала на каналі за новини, передавала вказівки з написання новин від Офісу президента, сварила працівників за те, що вони «перемогу подали не як перемогу», а потім видаляла свої повідомлення в месенджерах.

Вказівки також надходили від Максима Кречетова, який спершу працював креативним редактором.

Кречетов підтверджує, що за час роботи на каналі був частим гостем Банкової, але запевняє: їздив лише за тим, щоб «дізнатися державну позицію з тих чи інших питань», і ніколи «не підкорявся і тим більше не був джерелом цензури».

Про відсутність цензури на «Домі» УП також заявила Тетяна Попова, яка вела програми «На самом деле мир» і «Код безопасности».

Щодо вказівок, про які колишні працівники говорять на умовах анонімності: частина з них були письмовими та чіткими, як от «словник» термінів для новин і програм. Так фронт треба було називати лише «лінією розмежування», а бойовиків — «незаконними збройними формуваннями». Не можна було використовувати слова: «війна», «конфлікт», «ворог».

Частина вказівок були усними або «і так зрозумілими з позиції Ксенії», керівниці новин.

Працівники мали постійно згадувати в новинах Зеленського, ОП, президентські програми «Велике будівництво», кредити «5−7-9%» та добре відгукуватись про тогочасного очільника Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова.

«Кожен раз це був твір на тему „як гарно похвалити президентські програми“, і кожен раз було складно вгадати, як саме це треба зробити», — розповіла одна з колишніх працівниць телеканалу.

Періодом незначного послаблення вимог щодо «кількості Зеленського» в новинах працівники «Дому» називають призначення Олексія Мацуки на посаду шеф-редактора телеканалу — до цього він опікувався напрямком Сходу. На початку листопада цього року він пішов з каналу.

«Від Мацуки наказу „менше показуйте Зеленського“ не було. Єдине, коли ми не хотіли давати 8 хвилин монологу Зеленського, ми просили: „Можна 2?“. І він казав, що так», — пригадує колишня працівниця.

Головний редактор видання «Детектор-медіа» Отар Довженко вважає, що замість каналу контрпропаганди, який мав руйнувати наратив російської пропаганди і водночас не полемізувати з нею, «Дом» став просто державним російськомовним телеканалом.

Читайте також: ЗМІ: Арахамія може бути пов’язаний з компаніями, які імпортують електроенергію з Білорусі

Схожі новини