Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині відновлять сільські парки

Гроші виділять з обласного бюджету та екологічного фонду

У Львівській області відновлюватимуть сільські парки та зелені зони різних міст та селищ, які не є у списку природно-заповідного фонду. Інфраструктура таких парків залишає бажати кращого. Уже рік, як відбулася децентралізація, але місцеві громади не мають коштів для утримання своїх парків. Тому їх виділятимуть з обласного бюджету. Про це 22 листопада повідомив на пресконференції заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

У коментарі «ВЗ» Юрій Холод уточнив, що в обласній скарбниці на 2022 рік передбачать, як мінімум 15 мільйонів гривень на реконструкцію парків, ще 45 мільйонів виділять з екологічного фонду.

«Ми вирішили спонукати громади Львівщини подумати про зелені зони, — каже чиновник на пресконференції. — Адже парки природно-заповідного фонду фінансуються з державного та обласного бюджету. Проте є зелені зони, де люди проводять багато часу, але там рівень інфраструктури недостатній, бо завжди є недофінансування. Немає доріжок, урн, освітлення… Наша мета — щороку в таких парках мають бути нові зелені насадження».

Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник додав: «Парків, які потребують реконструкції є кілька сотень. 61 парк — пам'ятки садово-паркового мистецтва. Ми провели інвентаризацію цих об"єктів. У кожній громаді відібрали парки, які потребують негайного оновлення. Визначили їх інфраструктуру, а також межі та кадастрові номери. Склали дорожню карту реконструкції парків».

За словами Руслана Гречаника, реконструкція передбачатиме і благоустрій парків — спортивні споруди, велодоріжки, пішохідні стежки, вбиральні, освітлення, лавки, водойми, фонтани…

«Співфінансування буде на різних умовах, — каже чиновник. — Громади з вищим рівнем фінансової спроможності будуть вкладати більше своїх коштів у реконструкцію своїх парків. Зараз відбувається реконструкція парку у Мостиськах, торік відремонтували парк у Судовій Вишні. Є проєкти реконструкції у Бродах, Сокільниках, Золочеві… Маємо 73 пріоритетних парки».

За попередніми підрахунками, аби відновити всі парки Львівщини, потрібно щонайменше 500 млн гривень.

Читайте також: Хотіли будувати на центральній алеї Снопківського парку!

Схожі новини