Передплата 2024 «Добрий господар»

У Болгарії президентом став Румен Радев, який називав окупований Крим російським

  • 22.11.2021, 10:55
  • 354

За Румена Радева голос віддали 66%. Його суперником був Анастас Герджиков, за якого проголосували 32%

Про це повідомляє Reuters.

Після повідомлення результатів екзит-полів суперник Радева ректор Софійського університету Анастас Герджиков заявив, що йде з політики.

У своїх перших словах після голосування Радев звернувся до партій, закликавши їх сформувати правлячий уряд та розпочати судові реформи, боротися з пандемією та вжити заходів для захисту вразливих верств населення від високих витрат на енергію.

Посада президента у Болгарії має в основному церемоніальний характер, але забезпечує платформу для впливу на громадську думку. Так, наприклад, президент набуває популярності під час політичної кризи, коли глава держави може призначати тимчасові кабінети.

Радеву 58 років, він колишній командувач військово-повітряних сил. На президентській посаді Радев з 2016 року. Він набув популярності завдяки своїй відкритій підтримці масових протестів проти хабарництва премʼєра Бойка Борисова у 2020 році та підтримці призначенню тимчасових урядів, які виявили непрозорі угоди щодо державних закупівель кабінету Борисова. Радева підтримують політичні опоненти Борисова — Народна партія, соціалісти та антиелітна партія ITN.

Читайте також: США спіймали Росію на гарячому. Кремль лютує

Схожі новини