Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наступного року Путін планує напад на Україну, – розвідка

  • 21.11.2021, 10:45
  • 791

Росія сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною. Розвідка повідомила, що Володимир Путін готується до атаки у січні – на початку лютого

Про це заявив керівник Головного управління розвідки Міноброни України Кирило Буданов в інтерв'ю виданню Military Times.

Очільник ГУР зазначив, що атакувати, ймовірно, будуть авіаударами, артилерійськими та бронетанковими атаками з подальшими десантними ударами на сході, десантними нападами в Одесі та Маріупулі та меншим вторгненням через Білорусь.

За словами Буданова, масштабні російські військові навчання «Захід-2021» на початку цього року засвідчили, що Москва може одночасно перекинути понад 3500 військовослужбовців повітряно-десантних і спеціальних операцій.

Кремль планує напад, який буде значно масштабнішим за будь які дії російських військ з 2014 року.

Київ наразі прораховує різні сценарії, як саме може розвиватися потенційна атака Росії, враховуючи, що країна оточена чисельними російськими тактичними групами.

У п’ятницю новий міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що поки точно невідомо, чи ухвалив Володимир Путін остаточне рішення про наступ. Водночас Буданов наголосив, що РФ нарощує війська та озброєння в окупованому Криму і стягує системи балістичних ракет малої дальності «Іскандер» та інше озброєння до кордону.

Очільник ГУР також зазначив, що жорсткі погодні умови у січні-лютому ніяк не змусять росіян відмовитися від нападу.

«Для нас і росіян це не проблема», — сказав Буданов.

У той же час Буданов попередив, що будь-яка така атака буде лише після серії психологічних операцій, які вже зараз організовує Москва, їхня ціль — дестабілізувати ситуацію в Україні та підірвати обороноздатність.

Ці зусилля, за даними розвідки, — це дії РФ на організацію тривалих протестів проти ковід-вакцинації, розпалення заворушень, пов’язаних з економікою та постачанням енергоносіїв. Окрім того, Буданов сказав, що Росія намагається спровокувати антиурядові настрої в Україні за допомогою так званого «Вагнергейту».

«Вони (росіяни — УП) хочуть підштовхнути до заворушень через протести та мітинги, які б засвідчили антиурядові настрої людей. Російські психологічні операції використовують, щоб показати, що «влада зрадила народ», — наголосив Буданов.

За його словами, прикордонний конфлікт між Польщею та Білоруссю також є частиною таких зусиль РФ.

Він зазначив, що припущення американської та української розвідки щодо часу можливої російської атаки дуже схожі:

«Наші оцінки майже такі ж, як і у наших американських колег».

Йдеться про кінець січня або початок лютого 2022 року.

Читайте також: Росія збила супутник. Досі не вірите, що Путін почне війну?

Схожі новини