Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія випробувала протисупутникову зброю

  • 20.11.2021, 16:45
  • 462

Під час випробувань протисупутникової зброї Росія збила радянський апарат. Як наслідок, у космосі утворилися тисячі уламків, які можуть зашкодити Міжнародній космічній станції

Про це повідомляє CNN.

Світова наукова спільнота засудила випробування як «безрозсудний і небезпечний акт», який може становити тривалу загрозу для космічної діяльності.

За даними космічного командування США, під час випробування ракети утворилися понад 1500 уламків, які зафіксували науковці. Вони небезпечні для нинішнього екіпажу Міжнародної космічної станції, де перебувають семеро осіб, а також для інших супутників, які забезпечують життєво важливі послуги зв’язку на Землі.

Також за даними Європейського космічного агентства, новостворене космічне сміття також додало понад 9600 тонн до того сміття, що обертається навколо нашої планети.

Через шість десятиліть після того, як Радянський Союз запустив перший супутник, Супутник-1, звалище в небесах зростає. Експерти попереджають, що, як і кліматична криза на Землі, космос також відчуває вплив діяльності людини.

Такі випробування Росія робить не вперше. Але цей інцидент спровокував різке засудження. За даними російського космічного агентства, екіпаж МКС попередили, і він мав швидко одягнути скафандри та стрибнути у свої космічні кораблі на випадок, якщо на станцію впадуть якісь уламки.

Але у повідомленні в Twitter Роскосмос применшив небезпеку.

Примітно, що інцидент стався під час загострення напруженості у відносинах між США та Росією. У США публічно забили на сполох через нарощування російських військ біля кордону з Україною і приєдналися до європейських країн у висловленні занепокоєння щодо міграційної кризи на кордоні з близьким союзником Росії Білоруссю.

Читайте також: Ракета-носій з українським двигуном вивела на орбіту розвідувальні супутники

Схожі новини