Передплата 2024 «Добрий господар»

Суд на Кіпрі запрошує Коломойського на розгляд справи про ПриватБанк

  • 19.11.2021, 18:30
  • 455

Окружний суд Лімассола запрошує Ігоря Коломойського до розгляду позову державного ПриватБанку на 5,5 млрд доларів

Ігор Коломойський. Фото УП
Ігор Коломойський. Фото УП

Відповідне оголошення в газеті «Голос України» опублікували адвокати ПриватБанку Scordis, Papapetrou&Co.

Про це передає Інтерфакс.

«Згідно з наказом суду від 15 червня 2021 року, якщо повідомлення про участь у справі не буде подане протягом 30 днів з моменту публікації цього повідомлення, розгляд справи відбуватиметься без відповідача 1 (Ігоря Коломойського — ред.)», — йдеться в оголошенні.

3 квітня 2020 року ПриватБанк подав новий позов до кіпрських судів, зокрема — до Окружного суду Лімасола, вимагаючи відшкодування 5,5 млрд доларів щодо схем, що мають всі ознаки шахрайства і відмивання грошей, які, як стверджує банк, здійснили його колишні акціонери Коломойський і Геннадій Боголюбов, експерший заступник голови правління Тимур Новіков і дві кіпрські компанії: PrimeCap (Cyprus) Limited і Duxton Holdings Limited.

Позов до Окружного суду Лімасола стосується двох наборів операцій, які, за твердженням банку, незаконно здійснили в період з 2013 до 2016 року за вказівкою його колишніх власників та сприяння інших відповідачів і містили значні суми, виплачені компаніям, що належать та / або контрольовані Коломойським і Боголюбовим. Банк стверджує, що вони були фіктивними кредитними угодами, жодна з яких не погашена.

Зокрема, ці операції передбачали схему, згідно з якою 2,34 млрд доларів спрямовали кіпрській компанії Duxton Holdings Limited, пов'язаній з колишніми акціонерами банку, майже щоденними траншами по 30 млн доларів уродовж чотиримісячного періоду в 2013 році, йдеться в повідомленні фінустанови.

Після цього позову загальна сума претензій, заявлена ПриватБанком проти Коломойського і Боголюбова в Англії, на Кіпрі, в США та Ізраїлі, перевищила 10 млрд доларів.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів Приватбанку Коломойського і Боголюбова, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Ексвласники банку вважають націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них відшкодування збитку. Наразі сторони мають судові суперечки як в Україні, так і в юрисдикціях за кордоном.

Читайте також: Коломойський радіє

Схожі новини