Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна закупила непотрібну вакцину від хвороби, якої в країні немає

  • 19.11.2021, 16:45
  • 533

В Україні закупили несертифіковану вакцину від ящуру

Як відомо, з 1992 року Україна має офіційний статус країни, вільної від ящуру без вакцинації.

Про закупівлю повідомила Київська міська прокуратура.

За інформацією слідчих, у 2019 році посадовці Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів змовилися з представниками приватного товариства, яке постачає вакцини.

Вони реалізували схему закупівлі препарату від ящуру за завищеною вартістю. Однак слідчі зазначають, що куплена за кошти державного бюджету вакцина не була зареєстрована в Україні. Через це її не можна використовувати в Україні — препарати треба утилізувати.

Експерти підрахували, що загальна сума збитків у держбюджеті через цю схему — 30 мільйонів гривень.

Правоохоронці повідомили про підозру ексголові тендерного комітету Держпродспоживслужби за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України.

За це загрожує від 2 до 5 років тюрми, позбавлення права посідати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років та штраф від 4 250 до 12 750 гривень.

Наразі правоохоронці готуються до обрання підозрюваному запобіжного заходу. Крім того, тривають обшуки за адресами проживання причетних людей та у службових приміщеннях Держпродспоживслужби.

Довідково:

Ящур — це гостра зоонозна інфекційна хвороба, яка вражає велику і дрібну рогату худобу та свиней. Люди ящуром хворіють украй рідко.

Читайте також: Видовище не для слабкодухих: у Таїланді величезна ящірка пробралася у супермаркет (відео)

Схожі новини