Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Агрономам платять 35 тис. грн, трактористам – 20 тис. грн

Працювати в аграрній сфері стає вигідно

На ринку праці Львівської області найбільшу винагороду — 35 тис. грн — працедавці пропонують агроному. Заробітну платню — 20−22 тис. грн — готові платити трактористу-машиністу сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва.

Впродовж січня-жовтня цього року на сільськогосподарські підприємства, за скеруванням Львівської служби зайнятості, працевлаштували 1 038 осіб, серед них — 748 безробітних.

Останнім часом багато людей, які перебувають у пошуку праці, перекваліфіковуються і пов’язують свій подальший трудовий шлях зі сферою сільського господарства. У січні-жовтні цього року у Львівському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості здобули фах чи підвищили кваліфікацію у цій галузі 959 осіб, серед них — 293 безробітних.

Про те, як відбувається перенавчання чи підвищення кваліфікації, які професії найбільш затребувані в аграрній сфері, керівник Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Зіновій Вантух розповів кореспондентові «Високого Замку».

У Центр за скеруванням районних і міських центрів зайнятості приходять безробітні, які за кошт Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття мають можливість здобути новий фах. Їм пропонують на вибір 16 ліцензованих робітничих професій і 9 категорій з підвищення кваліфікації тракториста-машиніста. Також сюди звертаються люди, які хочуть за власний кошт перекваліфікуватися, або їх скеровують на перенавчання працедавці, які на платній основі мають намір підготувати потрібних фахівців.

— Однією з найбільш затребуваних є професія «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», базова категорія — А1, — каже Зіновій Вантух. — Зараз у центрі проходять навчання дві групи по 30 осіб (60 людей). Серед них — різні люди. Є ті, що мають паї, щоб обробляти землю, придбали трактор, і хочуть навчитися ним керувати ним. Є і ті, яких скерували на навчання сільськогосподарські підприємства.

Навчання тривалістю 5,5 місяців відбувається у карантинних умовах, і теоретичні дисципліни здобувачі освіти освоюють дистанційно.

Окрім теоретичної частини, виробниче навчання і виробничу практику слухачі курсів проходять безпосередньо у господарствах Львівської області, з якими центр має укладені відповідні угоди.

Після завершення навчання слухачі курсів складають іспити і отримують свідоцтва про присвоєння робітничої кваліфікації та посвідчення тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва категорії А1.

Далі у центрі ті, хто має базову категорію А1, можуть підвищити кваліфікацію.

Зіновій Вантух зазначив, що трактористи розповідають про те, що їм платять близько 20 тис. грн, а у сезон збирання врожаю чи посадки заробляють ще більше.

Має попит ще одна професія сільськогосподарського призначення — фермер, яку охочі у Центрі опановують у Школі фермерства. Упродовж січня — жовтня у Школі фермерства пройшли вишкіл майже сто колишніх безробітних.

Користуються популярністю короткотермінові курси, на яких слухачі знайомляться зі технологіями вирощування ягідних культур, сучасними методами захисту плодового саду від шкідників та хвороб, заходами підвищення врожайності ягідних культур та технології збереження якості плодів.

Читайте також: Безробіття в Польщі — найнижче у ЄС

Схожі новини