Передплата 2024 «Добра кухня»

У загазованому Бориславі змонтують три станції контролю якості повітря

Багато часу спливло відтоді, як у Бориславі на вулиці Володимира Великого від вибуху розлетівся житловий будинок

Сталося це у 1972 році. Причиною нещасного випадку, внаслідок якого загинуло 18 мешканців будинку, став витік, або ж, як офіційно вказано у висновку тодішньої державної комісії, «проникнення попутного вуглеводного газу до одного з підвальних приміщень».

Звідки цей газ взявся? Річ у тому, що Борислав — єдине у світі місто, яке стоїть на нафтовому родовищі. Хижацький видобуток «чорного золота», який тут розпочався ще в позаминулому столітті, перетворив сьогоднішній Борислав, за висновками експертів, у таку собі порохову бочку. Вона у будь-який час може рвонути: підземні процеси, постійна міграція вуглеводнів у зонах тектонічних зрушень та розламів, які до сьогодні тривають, не те, що ліквідувати — вичерпно контролювати неможливо. Про існуючу загрозу постійно нагадують безперервні викиди газу на поверхню, а також виливи нафти, які часом супроводжуються малими і не дуже малими вибухами. Все це відбувається не десь у пустелі, а на території міста, у зонах житлових забудов.

Як вийти з теперішнього лабіринту екологічних проблем, що потрібно зробити, аби усунути загрози імовірних аварій та нових техногенних «сюрпризів», у Бориславі знають добре. Найкращим виходом, як це парадоксально не виглядає, було б повернення до масштабного нафтовидобутку. Це, за словами фахівців, не тільки призведе до зменшення загазованості повітря, а й дозволить отримати прибутки для громади. Якби таке сталося, Борислав сам міг би стати суб’єктом видобутку газу й нафти, тобто бути конкурентом приватних і державних нафтовидобувних компаній, як це відбувається у цілому цивілізованому світі. Але, але… У Бориславі добре усвідомлюють, що живуть не у багатих на нафту та газ арабських країнах, де свої відсотки від видобутку не тільки шейхи отримують, а й простий люд. Усвідомивши, що рятування потопельників — справа рук самих потопельників, почали шукати й інші рішення. Звернули увагу на сусідні країни. Виглядає на те, що інтенсивні пошуки починають приносити гарні плоди. Першою ластівкою добрих змін став поданий Бориславською міськрадою проект моніторингу якості повітря на території міста для участі у конкурсі на отримання малих грантів від уряду Словацької республіки.

Цього тижня, як інформує пресслужба Бориславської ОТГ, стало відомо, що ініціатива з України належним чином оцінена. Проект потрапив до числа переможців, відібраний для фінансування. Його реалізація передбачає запровадження системи моніторингу атмосферного повітря на території колишніх гірничих розробок нафти й озокериту, які перебувають у зоні житлової забудови на вулиці В’ячеслава Чорновола. Саме тут змонтують три станції контролю якості повітря у режимі реального часу. Це не зовсім те, чого добиваються упродовж останніх десятиліть бориславці. Але все ж, нехай і маленька, але таки перемога. Головне — не здаватись. Ніколи, як полюбляла повторювати відома історична постать, не здаватись!

Читайте також: Варення із пелюсток троянд — 100 гривень, шматок гарбуза — 20

Схожі новини