Передплата 2024 «Добра кухня»

Монобільшості нема? "Слугам" у голосуванні допомагають депутатські групи

  • 12.11.2021, 13:29
  • 468

Комітет виборців України фіксує залежність "Слуга народу" від "За майбутнє" та "Довіри"

Фракція «Слуга народу» у парламенті все більше потребує підтримки інших груп для ухвалення законопроєктів. Упродовж останніх місяців (1 вересня — 10 листопада) спостерігається збільшення залежності монобільшості від підтримки депутатських груп «Довіра» та «За майбутнє».

Про це повідомляє громадська організація «Комітет виборців України» (КВУ).

«Станом на сьогодні основним союзником „Слуги народу“ в Раді є депутати групи „Довіра“, однак й депутати групи „За майбутнє“ також часто надають підтримку монобільшості», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за період із 1 вересня по 10 листопада Верховна Рада ухвалила 137 законодавчих актів. І лише за 20 з них депутати монобільшості самостійно забезпечили 226 голосів. У середньому за ці законодавчі акти голосували 217 депутатів «Слуги народу».

У КВУ зазначають, що головним союзником фракції «Слуга народу» щодо підтримки законопроектів є депутатська група «Довіра» — у середньому «за» голосували 15 депутатів групи із 20.

«Це найвищий рівень підтримки рішень Ради, який демонструє група „Довіра“ з моменту свого створення в грудні 2019 року», — додають в організації.

Своєю чергою депутати групи «За майбутнє» підтримують провладну фракцію дещо рідше — в середньому голосують «за» 48% депутатів), однак майже в усіх критичних для влади питаннях депутати групи голосують в унісон із монобільшістю.

«Зокрема, це проявилося під час голосування в другому читанні за так званий „закон про олігархів“ (18 із 22 депутатів групи „за“), у голосуванні за кадрові питання (призначення міністра з питань окупованих територій - 14 „за“, міністра економіки — 13 „за“, міністра стратегічних галузей — 14 „за“, міністра оборони — 16 „за“)», — зазначають у КВУ.

Натомість упродовж останніх місяців знизилася підтримка рішень Ради з боку всіх фракцій Верховної Ради. Як і раніше, найчастіше підтримують ухвалені рішення депутати «Голосу», однак їх підтримка ініціатив влади в останні місяці знизилася. Наразі «за» голосують в середньому 51% депутатів фракції (рік тому цей показник становив 65%). Також, як правило, голосують «за» 44% депутатів «Європейської Солідарності» (рік тому 62%).

Депутати ВО «Батьківщина», попри те, що час від часу підтримують резонансні ініціативи влади (до прикладу, щодо відставки Д. Разумкова), в середньому не демонструють високих показників голосувань (як правило, «за» голосують 38% депутатів фракції). Як і раніше, майже не голосують «за» депутати «Опозиційної платформи — За життя» — їх рівень підтримки рішень Ради складає 12%.

Читайте також: Антирейтинг Зеленського підтвердила ще одна соціологія

Схожі новини