Передплата 2024 «Добрий господар»

Китай зупиняє свої виробництва

  • 03.11.2021, 09:35
  • 563

У країні зупиняють підприємства через нестачу електроенергії

Про це пише видання The Business of Fashion.

На деяких фабриках, зокрема, у виробника спортивного одягу, що розташований у провінції Гуандун, поставили резервні дизельні генератори. Крім цього, підприємства просили місцеву владу «дати їм пільги» на використання більшої кількості електроенергії, враховуючи, скільки податків платять місту.

Але на невеликих фабриках ситуація катастрофічна. На деяких виробництвах електрики не було по кілька тижнів.

За словами місцевих, на деяких китайських фабриках працівникам доводиться працювати із ліхтариками в руках.

Головна причина енергетичної кризи в Китаї — нестача вугілля. Частково це спричинено загальнонаціональним поштовхом до диверсифікації економіки Китаю від вугілля, цьогорічними повенями в основних гірничодобувних регіонах. По-друге, через торговий конфлікт з Австралією (через це в країні зменшилася кількість імпортного вугілля).

Аби хоч якось налагодити постачання, китайські фабрики просять давати їм надзамовлення, аби працювати без перерв та вихідних, поки є електроенергія. Як приклад, у першому фінансовому кварталі керівники Nike заявили, що час доставки товарів з Азії до Північної Америки подвоївся з моменту спалаху пандемії до 80 днів. Дефіцит є наразі лише тілки у матеріалах.

Однак через проблеми з постачанням, у всьому світі можуть зрости ціни на тканини, фурнітуру та готові вироби.

Оскільки до сьогодні електроенергію вимикали у промислових центрах, а не в житлових або комерційних центрах у великих містах, світові бренди з роздрібною торгівлею в Китаї не надто постраждали на рівні магазинів. У деяких брендів полиці вже пусті через затримку замовлень з фабрик.

Ймовірно, в перспективі виробництво перенесуть із Китаю до «дешевших країн», тому наразі жодних стратегій щодо запуску нових вугільних електростанцій немає.

Окрім цього, експерти вважають причиною перебоїв дефіцит вугілля та нові квоти на емісії вуглекислого газу в Китаї.

Читайте також: У Китаї анонсували літаючий автомобіль

Схожі новини