Передплата 2024 «Добра кухня»

Ліси об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО забруднюють повітря, - ООН

  • 30.10.2021, 08:55
  • 607

Ліси, які знаходяться на території об'єктів Світової спадщини, щорічно поглинають 190 мільйонів тонн вуглекислого газу і таким чином забруднюють повітря

Ліс. Фото з відкритих джерел
Ліс. Фото з відкритих джерел

Про це повідомляє пресслужба Організації об'єднаних націй.

«Дослідження показало, що загалом ліси, що становлять частину Світової спадщини ЮНЕСКО та розташовані на 257 ділянках, щороку поглинають з атмосфери близько 190 мільйонів тонн CO2 — це приблизно половина обсягу щорічних викидів вуглекислого газу у Великій Британії, пов'язаних із використанням викопних видів палива», — йдеться у тексті.

Окрім очищення повітря, за даними науковців, ліси накопичують значну кількість вуглецю. Зазначається, що загальний об'єм накопиченого вуглецю лісами Землі — 13 млрд тонн.

«Якщо весь цей вуглець, що накопичився, буде викинутий в атмосферу у вигляді СО2, це буде рівнозначно викиду в атмосферу однієї третини від загального річного обсягу викидів, вироблених людством», — кажуть в ЮНЕСКО.

Серед перенасичених вуглецем лісів — 10 знаходяться на території об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. У організації закликають забезпечити надійний захист об'єктів та навколишніх ландшафтів. Ідеться про створення буферної зони навколо деяких об'єктів Світової спадщини — це може дозволити відокремити ліси від промислових зон.

Читайте також: «Скіфське золото»: Україна отримала можливість атакувати Кремль

Схожі новини