Передплата 2024 «Добрий господар»

У Римі відбудеться саміт G20

  • 29.10.2021, 19:45
  • 534

Центральна тема саміту - виклики пандемії

Фото із сайту Букви
Фото із сайту Букви

Про це пише агентство Reuters.

30−31 жовтня в Римі відбудеться саміт країн «Великої двадцятки» (Австралія, Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Корея, Мексика, Німеччина, ПАР, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Японія і Європейський Союз).

Лідери цих країн — за виключенням президентів Росії та Китаю Володимира Путіна та Сі Цзіньпіна, які братимуть участь дистанційно — зберуться очно вперше за останні 2 роки.

Зустріч у Римі відбудеться під гаслом «Люди, планета, процвітання». В центрі уваги — питання щодо зупинки глобальної пандемії, прискорення економічного зростання та уповільнення зміни клімату.

Ця зустріч відбудеться до масштабної зустрічі в Глазго (Шотландія) — саміту ООН з клімату, який відомий як COP26. Багато лідерів, які прибудуть до Риму, зокрема, президент США Джо Байден, відразу ж після цього вилетять до Шотландії.

У COP26 беруть участь майже 200 країн, але блок G20, до якого входять Бразилія, Китай, Індія, Німеччина та США, є панівною силою, на яку припадає понад 80% світового валового внутрішнього продукту, 60% населення та приблизно 80% світових викидів парникових газів.

Країни G20 наразі не мають згоди у питаннях щодо поступової відмови від вугілля та обмеження глобального потепління до 1,5 градусів за Цельсієм.

Прем’єр-міністр Італії, яка головуватиме на саміті, Маріо Драгі прагне досягти консенсусу щодо зобов’язання скоротити викиди метану на 30% до 2030 року у порівнянні з рівнями 2020 року.

Переговори також стосуватимуться того, аби багаті країни виконали обіцянку 2009 року надавати бідним країнам 100 млрд доларів на рік, щоб допомогти їм адаптуватися до зміни клімату.

Також ймовірно, що лідери G20 підпишуть мінімальну ставку глобального податку у розмірі 15% для великих компаній. Угода про це була завершена на початку цього місяця.

Крім цього, на порядку денному — кроки для припинення глобальної пандемії коронавірусу. В п’яницю міністри фінансів та охорони здоров’я G20 оголосили про наміри щепити 70% населення світу до середини 2022 року. Утім, вони поки не дійшли згоди щодо механізму фінансування цієї ініціативи.

Читайте також: Країни G20 домовились сприяти зростанню світової економіки

Схожі новини